Kirsti Welander fikk ikke flertall for Ap og Venstres forslag til endringer i budsjettet som Ingvill Dalseg var sterkt imot.

Kirsti Welander fikk ikke flertall for Ap og Venstres forslag til endringer i budsjettet som Ingvill Dalseg var sterkt imot. Foto: Per Roar Bekken

Frp hoppet av avtale med Ap og Venstre i siste liten:

Stanset budsjettkupp

Smågiftig budsjettmøte da Frp hoppet av avtale med Ap og Venstre. Til slutt kunne varaordfører Ingvill Dalseg (H) smile bredest.

Arbeiderpartiets formannskapsmedlemmer Tor Snøve og Kirsti Welander var i harnisk etter formannskapsmøtet om kommunebudsjettet. Der presenterte Sp, Høyre og Krf et forslag i møtet – uten at Ap var spurt på forhånd.

– Det formannskapsmøtet var et usedvanlig ubehagelig møte for min del, jeg følte meg 100 prosent tilsidesatt. Når jeg kommer i møtet har alle representantene fått tilbud om et samarbeid, og ikke undertegnede. Venstre var spurt, ikke jeg, sa Snøve i budsjettdebatten i dag.

Mandag skulle det bli revansjens time.

For i løpet av helga hadde Ap og Venstre fått med seg Frp på et nytt forslag til budsjett.

Det snudde om på en rekke poster på formannskapets forslag som Sp, Høyre og Krf sto bak. Blant annet ble fiberutbygging i Drivdalen, og penger til helsestasjon og fritidsklubb inndratt.

I stedet ville Ap, Venstre og Frp bruke 700.000 kroner på å sanere den kommunale utleieboligen Ospvegen 4, der det er planlagt utbygging av åtte nye, kommunale utleieleiligheter. Boligen har hatt vannlekkasjer og er ubeboelig og tom i dag, sa Snøve.

Men i løpet av timene fram mot budsjettmøtet mandag ettermiddag snudde Frp, etter at  Sp og Høyre fikk nyss i avtalen med Arbeiderparti.

Frps vararepresentant John Lauritzen sa ingenting fra talerstolen, men bekrefter overfor OPP mandag ettermiddag at han var med på et møte med Ap og Venstre søndag kveld da budsjettforslaget ble utmeislet.

På spørsmålet om når han snudde, svarer han at han var for dårlig informert om saken.

– Etter samtaler har vi kommet til enighet med Høyre og Senterpartiet. OPP observerte at Lauritzen var i flere lange samtaler med Senterpartiets Ola Husa Risan i forkant av budsjettmøtet.

På talerstolen mente Tor Snøve (Ap) at Frp var utsatt for et utidig press fra andre partier.

Varaordfører Ingvill Dalseg (H) avviste dette:

– Jeg tror at Frp er et så ansvarlig parti at de vet hvilke budsjettforslag de kan stille seg bak uten at Ap skal anklage noen for utidig press, sa Dalseg.

Både hun og Ola Husa Risan (Sp) reagerte på at Ap la fram et alternativt forslag i selve budsjettmøtet i kommunestyret.

– Jeg registrerer at Ap og Venstre ikke synes det er viktig å behandle barn og unge og helsestasjon, refset Dalseg og viste til at manglende kommunal bevilgning på snaut 96.000 kroner ifølge henne ville stoppe et ekstra statlig tilskudd på rundt en halv million kroner. Det har økt midlene til skolehelsetjenesten i Oppdal og gitt barn og unge et mye bedre helsetilbud,  understreket Dalseg.

Da spratt både Tor Snøve og Trygve Sande (V) fram:

– Varaordføreren er mest opptatt av det stedet hun jobber selv, det er mange formål som ikke ble tilgodesett i rådmannens budsjett. Når vi må omprioritere midlene, mener vi det haster mest med opptrappingsplan for habilitering og rehabilitering.  Det er utidig retorikk å si at andre ting ikke er viktig, sa Sande.

Ola Husa Risan (Sp) forsvarte Høyre, KrF og Senterpartiets budsjettforslag i formannskapet:

– Fiber i hele bygda er det viktigste vi kan gjøre for å stoppe fraflytting og få vekst, sa Husa Risan og forsvarte fiberutbygging videre opp i Drivdalen.

Ordfører Kirsti Welander (Ap) var lei seg for de verbale anklagene og kroppsspråket i det siste kommunestyret før jul:

– Det er leit at dette skjer med slike steile fronter. Det er ikke en stemning kommunestyret i Oppdal bør være bekjent av, sa Welander og mente anklagene om manglende åpenhet om budsjettforslag også måtte gjelde Høyre og Senterpartiet, som overrasket Arbeiderpartiet med sitt forslag i formannskapet.

– Vi følte oss ført bak lyset, sa ordføreren om møtet.

Bjørg Marit Sæteren (Sp) kommenterte tørt:

– Tor Snøve må ikke bli forundret over at vi kommer med forslag i formannskapet.

Så stemte flertallet med Høyre, Senterpartiet og KrF ned Ap og Venstre sine forslag. 13 mot 12 – gang på gang.

Dermed blir det både 145.000 kroner til økt åpningstid ved fritidsklubben, 96.000 kroner mer til forebyggende helsearbeid blant barn og unge og 700.000 kr til fiberutbygging sørover til skiferbruddene.

Ap og Venstre fikk imidlertid én liten seier:

De fikk med seg KrFs vararepresentant Peder Haugseth på å rive Ospvegen 4, mot Sp, Høyre og uavhengige Odd Arne Hoel sin stemme.

I tillegg fikk Ap og Venstre enstemmig vedtatt tre verbalforslag:

  • Rådmannen bes igangssette arbeid med å ordne en trafikksikker bru over Ålma mellom curlinghallen og skytterhuset før Landsskytterstevnet i 2023
  • Vurdere framskynding av utleieleiligheter i Ospvegen 5 i sak første halvår 2019
  • Sikre Oppdal kommunepsykolog fra 2020, om nødvendig i samarbeid med andre kommuner.
Legg inn kommentar
Legg inn kommentar
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert