Kjell Inge Røkke har skutt opp fyrverkeri fra hytta i Stølen i mange år.

Kjell Inge Røkke har skutt opp fyrverkeri fra hytta i Stølen i mange år. Foto: Morgan Frelsøy

Ordfører etter brann i leilighetsbygg:

Vil forby fyrverkeri i hyttefelt

I Oppdal avfyrer Kjell Inge Røkke et gigantfyrverkeri fra hyttetunet sitt i Stølen hver nyttårskveld. I Voss vil ordføreren forby hyttefolk fra å sende opp fyrverkeri.

– Et slikt forbud bør gjelde både i boligfelt og hyttefelt, mener stasjonssjef i Trøndelag brann og redning i Oppdal og Rennebu, Steingrim Falksete.

Forslaget fra Voss kommer etter en kraftig brann i et leilighetsbygg tilhørende Voss Resort 1. nyttårsdag. 88 mennesker ble evakuert og 25 sendt til legevakt for sjekk. Politiet tror fyrverkeri eller nødbluss startet brannen.

Nå vurderer Voss kommune å innføre forbud mot fyrverkeri i privat regi, som flere andre kommuner har innført.

Ordfører Hans-Erik Ringkjøb (Ap) bekrefter overfor NRK at han vil ta initiativ til å vurdere et totalforbud mot fyrverkeri i de tettest bebygde hyttefeltene i kommunen.

Han er i stedet åpen for en felles oppskyting på et sikkert sted i Hordalands største hyttekommune.

Brannsjef David Skjerven i Voss mener et forbud kun for hyttefelt ikke er veien å gå, et forbud mot oppskyting må isåfall gjelde alle private hus, mener han.

Hans kollega i Bergen, Leif Linde, mener derimot hyttefelt er ekstra brannfarlige, blant annet fordi hyttene ligger tett og at mange av hyttene har torvtak som kan ta lettere fyr.

Erik Sletten (Sp), ordfører i Trysil, som er Norges nest største hyttekommune, er skeptisk til fyrverkeriforbud bare i hytteområder.

Oppdal har nærmere 4000 hytter, og det skytes opp fyrverkeri fra mange av dem. Det klart største er Kjell Inge Røkkes nyttårsfyrverkeri. Det har vært en tradisjon i mange år og som trolig er Norges største private, årlige nyttårsfyrverkeri.

– Vi får en årlig søknad fra Røkke som har en egen pyrotekniker som søker. Røkke opptrår svært ryddig, sier stasjonssjef ved brannvesenet i Oppdal og Rennebu, Steingrim Falksete, til OPP.

Fyrverkeri deles i lovverket inn i fire kategorier etter bruk, formål og risiko, inkludert støynivå. Fyrverkeri som selges over disk kan folk kjøpe så mye de vil av og skyte opp uten å søke.

Røkkes fyrverkeri tilhører imidlertid høyrisiko-kategorien, og kan kun håndteres av profesjonelle som må søke om lov til oppskyting.

Falksete har ikke hørt om branntilfeller i Oppdal nyttårsaften. Han mener et eventuelt fyrverkeriforbud må gjelde hele kommunen.

– Det må være samme regler i et boligfelt som i et hyttefelt. Jeg skjønner argumentasjon med torvtak, for i andre deler av landet er det ofte lite snø og brannfare også på nyttårsaften. Men i utgangspunktet bør en behandle slike ting likt, sier Falksete.

Avsnittsleder Finn Skårsmoen har siden nyttårsaften fått flere henvendelser fra folk som klager på oppskyting lenge etter nyttårskvelden.

De nasjonale reglene innebærer at det tillates oppskyting av fyrverkeri mellom 19.00 og 01.00.

Senere i januar skal folk fra kommunale etater, politi  og brannvesen møtes for å evaluere nyttårsoppskytingen i Oppdal. Enkelte kommuner har innført totalforbud, men dette er stort sett større bykommuner. Men temaet vil bli vurdert på møtet, sier Falksete til OPP.

 

Legg inn kommentar
Legg inn kommentar
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert