Sanering i Oppdal koster over 30 mill:

– Vi risikerer å bli gjeldsslaver

Det vil koste over 30 millioner kroner å rydde opp etter pelsdyrnæringa i Oppdal, hevder Pelsdyralslaget. Regjeringens pott for hele landet er 50 millioner kroner.

–  Vi presses fra skanse til skanse, sier en oppgitt pelsdyrfarmer og leder for Fjellregionen pelsdyralslag, Øystein Storholm til OPP.

Han frykter at flere av de 12 oppdretterne som fortsatt driver i Oppdal blir sittende som gjeldsslaver etter at næringa er avviklet og anleggene på Revmoen er sanert.

Regjeringen har vedtatt nedleggelse av all pelsdyroppdrett innen 1. februar 2025, og har forslått å kompensere bøndene med 365 millioner kroner. Uavhengige analyser viser at prislappen er på 2,3 milliarder kroner.

– Flere oppdrettere rundt om i landet risikerer å bli gjeldsslaver etter at det hele over. Det er ingen tvil om at det er slik, også i Oppdal, sier Storholm.

Han kjenner seg igjen i analysen fra Sparebank 1 SR-Bank som i følge nationen.no (betalingsartikkel) har regnet på konsekvensene av regjeringens forslag til kompensasjonsordning for 30 av sine pelsdyrbønder i Rogaland.

– Det er ganske mange pelsdyrbønder som sitter igjen med betydelig gjeld etter at kompensasjonen er utbetalt. Noen er oppe i fem millioner kroner og mange vil ha milliongjeld, sier banksjef for landbruk i Sparebank 1 SR-Bank, Morten Malmin, til Radio E6.

– Han sier et bøndene i deres region er «rystet og hadde forventet en bedre kompensasjonsordning».

– Kan det bli konkurser?

– Mange har risiko for å ende der med dagens forslag. Det er heller ikke lett å planlegge for å avvikle fordi mange frykter de vil gå glipp av kompensasjonsordningene, sier Malmin.

– Hva kan banken gjøre?

– Vi kan bidra med avdragsfrihet og kreditt til det foreligger en avklaring. Frem til da opplever mange at de blir som gisler.

Pelsdyroppdretterne i Oppdal har fått takst på hva det koster å sanere én av farmene på Revmoen.

– Vi har kommet frem til at det vil koste 2,7 millioner kroner å fjerne ett av de mange anleggene, men prisen vil nok variere fra farm til farm, sier takstmann Roar Sørlien i Takst-forum Trøndelag til OPP. Inkludert i taksten er riving og fjerning av drøyt 4 500 kvadratmeter med revbur, driftsbygninger og gjerde.

– Hva totalkostnaden er for å sanere hele Revmoen, vet jeg ikke, presiserer Sørlien.

Øystein Storholm mener at prislappen for å sanere alt vil bli over 30 millioner kroner.

– Regjeringen foreslår å sette av 50 millioner kroner for sanering av alle anlegg i hele landet. Da er det ingen tvil om at vi blir sittende igjen med gjeld når alt er sanert. Selv må jeg ut med 6.5 millioner kroner for å rydde etter meg, og dette er hele verdien av alt jeg har bygd opp gjennom 43 år, sier Storholm.

Som la lite i mellom da han i fjor høst kommenterte regjeringens forslag til kompensasjonsordning, og kalte det mobbing.

Etter at oppdretterne har taksert kostnadene for å sanere Revmoen er han ikke mindre kritisk.

– Regjeringen «rævkjører» hundrevis av familier på en måte jeg ikke trodde var mulig i dette landet. Jeg synes det er hårreisende, jeg har brukt et liv på bygge opp disse verdiene, sier Storholm.

Også banksjefen i pelsdyrfylket Rogaland mener regjeringens forslag virker lite gjennomtenkt.

–  Jeg er overrasket over at regjeringen vil avvikle ei næring som året før ble hyllet som fremtidsrettet uten bedre kompensasjon og forutsigbarhet.

Høringsrunden for regjeringens forslag til kompensasjonsordning går frem til 31. januar.

Vennligst Logg inn for å kommentere