Rindal Røde Kors på oppdrag i Trollheimen.
Rindal Røde Kors på oppdrag i Trollheimen.

Vinterferien i gang for mange i Trollheimen-regionen:

Ber folk vise fjellvett

Skredfaren i Trollheimen har vært betydelig den siste uken, men er i følge varsom.no moderat når vinterferien starter. Røde Kors ber uansett folk om å vise fjellvett.

Det milde været fortsetter i Trøndelag noe som kan føre til fortsatt betydelig skredfare i utsatte fjellområder.

Lørdag melder varsom.no om moderat skredfare i Trollheimen:
«Snødekket er fremdeles vått og ustabilt. Unngå potensielle løsneområder og utløpsområder for skred. Det kan finnes lommer av fersk fokksnø høgt til fjells», heter det i varselet som er ledsaget av en toer på skalaen som går opp til fem.

Leder for Sør-Trøndelag Røde Kors Hjelpekorps, sier Jan Steffen Hoem, peker på at skredfaren opprettholdes så lenge det regner og er mildvær. Ved betydelig skredfare kan naturlig utløste flaksred foreventes.

– Det er fortsatt fare for skred i store deler av landet. Generelt anbefales det å unngå terreng brattere enn 30 grader, og holde avstand til utløpsområder. Vi anbefaler alle å lese seg opp på vær og føre på varsom.no og yr.no før de legger ut på tur, sier Hoem.

Det snør lett i oppdalsregionen lørdag morgen, temperaturen ligger på pluss to grader etter to dager med rekordvarme og det ventes svak, vestlig vind i formiddag.

I følge yr.no vil temperaturen vil gå ned mot kvelden og natta.

– Men mildværet er ikke bare negativt. Det er ikke nødvendig å oppsøke utsatte områder. Du kan også benytte deg av muligheten til å trene friluftsferdighetene til deg og din familie, i trygge områder. For eksempel kan dere trene på bålfyring, og voksne kan lære barn om hva som kan være farlig, oppfordrer Hoem, som også ber folk friske opp Fjellvettreglene.

– Fjellvettreglene er laget for å øke sikkerheten for ferdsel i naturen. Det er også 3 andre viktige ting du må huske på når du skal ut på tur. Sjekk varsom.no for oppdaterte skredvarsler. Ta trygge veivalg, og ha med deg nødvendig utstyr for den planlagte turen, sier Hoem.

I perioder med mildvær, regn og snøsmelting kan områder med farlig is bli betydelig større. Det er alltid utrygg is der vann strømmer, slik som innløps- og utløpsoser, terskler og sund.

Vennligst Logg inn for å kommentere