Bilde er fra løypenettet Hovden og videre til Hindsetmorka

Bilde er fra løypenettet Hovden og videre til Hindsetmorka Foto: Dale maskin

Nå trenger du ikke bry deg om at skisporene ikke er «grønne»:

– Stabile fine forhold

Grønne spor på skisporet.no trenger man ikke se etter, alle løyper er like fine, og kanskje er de like fine om de ikke tråkkes nå.

Daglig leder Arnt Erik Dale i Dale maskin sier til Radio E6 at mannskapene holder på å «friske på» skisporene fram mot helga, og at det er lite utfordring i å få til fine spor, nå.

– Det har vært veldig kaldt og stabilt, og lite eller ikke noe vind, så da er det egentlig ikke merkbar slitasje.

De er ute med to maskiner fredag.

– Det skal bli fine spor, vi kjører over de mest trafikkerte løypene. De som eventuelt er inne og sjekker på skisporet.no og ser at det ikke er «grønne» løyper, et vil si nylig oppkjørte spor, skal ikke frykte for forholdene, mener han.

– Det er så stabilt føre at det egentlig ikke er nødvendig å kjøre. Snøen som er nå er fast og fin, det kan være mer ødeleggende enn givende å kjøre over løypene, sier skiløypeprepperen.

Melder mer snø

Når han ser værmeldingene at det er meldt snø søndag og mandag, tror han det blir 10-15 centimeter fin, kald nysnø.

– Da blir det enda lekrere i løypene. Det gjør seg med litt nysnø.

Når de kjører med løypemaskinene nå fester sporene seg på noen timer.

– De står seg veldig godt, og vi er ennå ikke plaget med is. De er bare litt faste og harde, når vi kjører dem i dag blir de litt løsere i topplaget.

Tråkker fjelløyper

Dale maskin har begynt å tråkke opp fjelløypene før vinterferien, de skal være klare til uke 8.

– Vi har hatt litt tekniske problemer med en av maskinene og venter på noen deler som forhåpentligvis kommer i dag. Da regner vi med at fra og med mandag kjører vi opp fjelløypene; det tar en liten uke å kjøre opp der vi ikke har kjørt før, sier han, og legger til at utfordringen er hard skaresnø på toppen.

– Under er det bare sukker og  mel. Men når det kommer nysnø oppå nå, så blir det fint å få opp fjelløypene også etter hvert.

– I fjor måtte dere legge om fjelløypa litt på grunn av rasfare, hvordan blir det i år?

– Vi kommer nok til å kjøre der vi la opp i fjor, for å unngå å lede folk bort fra områder der det kan være rasfare. Nå var det ganske spesielle forhold i fjor, men vi hadde med raseksperter som vurderte fjellsidene på oversiden av skiløypene. De anbefalte at det ikke ble ledet folk inn i de områdene, og da skal vi hvert fall ikke legge sporene der det kan være rasfarlig. Vi er veldig påpasselige med at folk skal være trygge så lenge de oppholder seg i skiløypene, så da leder vi dem ikke dit der det kan være farlig.

Der det var omlagt i fjor vil vi dermed legge om i år, så unngår vi det.

Dale lover altså fine spor i helga.

– Om det ikke er grønne streker på skisporet. no, så betyr det bare at vi sparer på kruttet til det blir nødvendig, sier han, og lover tettere kjøring når det blir fokksnø og snøfall.

Han vet at folk benytter seg av løypene, det er gjerne tilløp til kø i de mest attraktive. Han legger til:

– God skihelg, alle sammen.

 

Legg inn kommentar
Legg inn kommentar
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert