Ragnar Aalbu (nummer fire fra høyre) mottok prisen sammen med de andre vinnerne av statsråd Trine Skei Grande.

Ragnar Aalbu (nummer fire fra høyre) mottok prisen sammen med de andre vinnerne av statsråd Trine Skei Grande. Foto: Mali Aalbu

Oppdaling hedret av kulturministeren for årets billedbok:

– Dette var kjøle stas!

En hakkespett som får vondt i hodet av å hakke – det er historien som sørget for at Ragnar Aalbu for tredje gang stikker av med Kulturdepartementets bokpris.

Oppdalingen Ragnar Aalbu ble i går tildelt Kulturdepartementets pris for beste billedbok  innen barne- og ungdomslitteratur i 2018. Prisen ble utdelt av kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande og er på 50.000 kroner.

– Det var kjøle stas, forteller Aalbu til Radio E6.

Det er tredje gang Aalbu tar i mot departementets pris for barne- og ungdomslitteratur. I 2005 ble han tildelt debutantprisen for «Fokus på ku», og i 2014 Fagbokprisen sammen med Stein Erik Lunde for boka «Dra krakken bortå glaset» om Alf Prøysen.

Aalbu tok nominasjonen tidligere i år med stor ro, og ble overrasket da han ble kontaktet noen dager i forveien om at juryen hadde valgt ut hans bok som den beste billedboka.

– Jeg var sikker på at jeg ikke skulle ikke vinne, så jeg ble desto mer glad. En blir aldri vant med slike priser, det er stor stas hver gang.

Trine Skei Grande delte ut og gratulerte vinnerne.

– Hun er en oppegående dame med interesse for feltet hun jobber.  Det er ikke alle kulturministere vi kan si det om, mener Aalbu.

«Hakk o ve» handler om en hakkespett som får vondt i hodet og må finne på noe annet i livet.

–  På overflaten er det en artig historie om en hakkespett som må slutte å hakke, og under ligger det en fortelling om hva som former identitet.

Humoren er aldri langt unna i Aalbus bøker.

– Jeg har prøvd å lage noe som er mer alvorlig i form og tone, men jeg får det ikke helt til, innrømmer forfatteren.

Juryen var begeistret for Aalbus bok:

«Dette er bildebokkunst med lag på lag av humor for store og små.», skriver juryen.

Totalt delte kulturministeren i går ut 415 000 kroner til elleve forfattere, oversettere, illustratører og tegneserieskapere innen åtte ulike priskategorier.

«Dette er et lite kunstverk, der slapsticks og mismot opphøyes i en større enhet.»

Les NRKs anmeldelse av Hakk o ve»

Det er Norsk barnebokinstitutt som administrerer jury og prisutdeling av departementets priser og dette sa juryen om «Hakk o ve»

«Boka forteller er en hakkespett som har vondt i hodet. Det skyldes hakkingen, sier legen og gir pasienten beskjed om å slutte og hakke. Dette er utgangspunkt for en underfundig fortelling der hakkespetten og hans venn muldvarpen prøver å løse identitetskrisa som oppstår. Kan en hakkespett slutte å hakke? Det underliggende spørsmålet blir dermed hva som definerer en hakkespett. Naturlig nok behandler hakkespetten og muldvarpen dette eksistensielle spørsmålet ut fra to vidt forskjellige perspektiv – bokstavelig talt. Teksten er full av finurligheter, verbalt så vel som visuelt, med hint til andre kjente bildebokskikkelser, både egne og andres.

Boka har stående høydeformat, rimeligvis, siden handlingen foregår både i høyden og på bakkenivå. Bildebokmediet utnyttes optimalt og bladvendingen danner sceneskift. Landskap, hus og karakterer er framstilt i Aalbus karakteristiske stil, med geometriske former, rør og sylindre, noe som samtidig gjenspeiles i teksten: «Hvorfor snakker du bare rør? roper Muldvarpen.»

Boka er gjennomarbeidet til minste detalj, fra forsats til papirkvaliteten og de avrundede hjørnene som gjenspeiler bokas «hullete» tema.  Dette er bildebokkunst med lag på lag av humor for store og små.»

Legg inn kommentar
Legg inn kommentar
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert