Eggum, Sivertsen_MF

I TOSPANN: Jan Eggum og Halvdan Sivertsen. Foto: Morgan Frelsøy

Jan Eggum, Halvdan Sivertsen2_MF

LITT UVANT: Fatle istedet for gitar er nok uvant for Sivertsen, men han stod han av. Foto: Morgan Frelsøy

Jan Eggum_MF

ALENE OG SAMMEN: De overlot scenen til hverandre, innimellom. Jan Eggum synger her. Foto: Morgan Frelsøy

Halvdan Sivertsen_MF

SÅNN: Halvdan Sivertsen illustrerer. Foto: Morgan Frelsøy

Jan Eggum, Halvdan Sivertsen_MF

LUN KONSERT: En liten perle av en konsert med Halvdan Sivertsen og Jan Eggum i Oppdal Kulturhus. Og mye humor mellom låtene. Foto: Morgan Frelsøy

Gjorde Jan Eggums tekst til skamme:

Tre ble akkurat passe

«Tre er én for mye», synger Eggum, men når Halvdan Sivertsen har ødelagt handa må de to karene få strengehjelp.

Han kom tuslende litt slukøret inn på scenen, Halvdan Sivertsen, med én arm i fatle.

– Jeg har slitt av en sene, det er bra jeg er scenevant, sa han ironisk, og la til:

– Men jeg er altså kommet hit for å ønske dere vel hjem!

Og med det satte han an tonen for det som skulle bli en humoristisk aften i de to, nei tre, herrers selskap. Håvard Langås Bendiksen kom nemlig inn som Halvdan Sivertsens høyre hånd og deler av venstre også, og sørget for flott strengespill.

– Han spiller så bra at jeg gruer meg til jeg blir frisk igjen, sa Sivertsen underveis i den halvannen time lange konserten.

De binder sammen «Hver gang vi møtes» med «ei natt forbi» og på slutten faller det seg sånn at tekstlinjen «så får jeg en å våkne med» avløses av «Sånne er gode å ha».

Det skal bli mye av denslags, denne kvelden. Gode sangtekster skal avløse hverandre, og flotte låter veves sammen. Og mellom låtene det rene stand-up show der de to karene knives om å være den morsomste. Kommentarene hagler så raskt at selv om de gjør dette på turné, så føles det ikke som at de gjentar seg selv.

Og det trenger man heller ikke, for her i landet dukker det daglig opp mye aktuelt å finne morsomheter i. Være seg NSBs navneskifte, eller ministerskifter.

– Best som vi hadde en justisminister, si har vi en vara, tøyser nordlendingen, og slik holder de på.

Når Sivertsen begynner å fortelle om forbindelseslinjen dem i mellom som har røtter tilbake til jektefarten mellom Nordland og Bergen, og hanseatene, så avbryter han seg selv og sier til publikum:

– Dere er selvfølgelig informert om alt dette, men det kan tenkes det er noen fra Støren her også!

Omtrent midtveis forklarer Sivertsen at det var en del låter de dessverre ikke hadde plass til i denne konserten.

– De skal vi ta nå, legger han til, og sammen kaster de seg ut i en medley som spenner fra «Påan igjen» via «Verre enn det herre» til «10.000 tommerltotter» og  «Tre er en for mye.»

Kveldens omkved blir forøvrig «Jeg må bare få skyte inn noe i full fart her» når noe skal smettes inn, og de er et oppkomme av humoristiske sprell og innspill, disse to.

De påpeker at Jan Eggum er kjent som melankolikeren, og Halvdan Sivertsen som muntrasjonsrådet, men skinnet bedrar. For det er Sivertsens vise om tiåringen som ikke kan fortelle om det som skjer hjemme, som får fram klumpen i halsen. Og samme manns «Sommerfuggel i vinterland», er like aktuell den dag i dag.

Sånn kan vi fortsette.

Når Sivertsen introduserer «Ingen e så god som du», der han forøvrig håper at vinden fra Høyre snart må snu, politisk som han er, forteller han at det var en vise han skrev for 42 år siden.

– Da jeg var ni år gammel, sier han og publikum ler godt, for Eggum har nylig fortalt at Sivertsen ble født i 1950..

Siste verset er så enkelt og vakkert, og det gjelder i grunnen det meste denne kvelden. For det er vakkert hvordan sanger vi kjenner så godt, fremdeles kan være til ettertanke.

Undertegnede har stor sans for Jan Eggum, og var for ikke lenge siden i Trondheim på konsert med ham. «Kor e alle heltar hen«, «Ei natt forbi», «Alarmen går», «En annen»; de kommer alle sammen, også den evigaktuelle «Myrsnipa» basert på folkeeventyret av samme navn.

Når han er alene turnerer han godt sitt publikum med kjappe kommentarer og treffende humor, skarpe observasjoner og selvironi.

Sammen med Sivertsen toner han det ned noe, men blir samtidig enda mer leken og enda mer løssluppen.

405 mennesker fikk med seg konserten i Oppdal Kulturhus denne kvelden, og etterpå var det lang kø foran artistenes signeringsbord.

 

Legg inn kommentar
Legg inn kommentar
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert