Erlend Ropstad

Erlend Ropstad Foto: André Løyning

Kulturrådet med pengedryss til kunstnere:

Statsstipend til kritikerrost rocker

Sørlandsrockeren med fritidsbolig i Oppdal er tildelt Statens kunstnerstipend for 2019.

Det er Kulturrådet som står bak utdelingen av kunstnerstipendene, og navnene på de 861 mottakerne ble offentliggjort i dag.

Rockeartist og låtskriver Erlend Ropstad fra Vennesla har mottatt ett års arbeidsstipend. Stipendet utgjør i år 268.222 kroner.

Han sa tidligere i vinter til Radio E6 at hans oppdalstilhørighet fremdeles er sterk. Ropstad har bodd her i ti år, og har fremdeles hus og barn i bygda. Selv sier han at han er i fjellbygda mange ganger i året, på kortere og lengre opphold.

– Årets tildelinger står i ytringsmangfoldets navn, sier utvalgsleder Trude Gomnæs Ugelstad i en pressemelding.

Kunstnerstipendene betyr at enkeltkunstnere får mulighet til å fordype seg i sitt kunstneriske arbeid med utgangspunkt i prosjekter de selv definerer. Kunstnere fra mange kunstfelt får en arbeidssituasjon som gir rom for å utforske og utvikle et bredt spekter av kunstneriske uttrykksformer fra vidt forskjellige utgangspunkter, opplyser Gomnæs Ugelstad.

Erlend Rostad ga i vinter ut sitt sjette album på fem år. «Brenn siste brevet» ble meget godt mottatt og fikk høye terningkast blant avisenes musikkanmeldere.

«Monumentalt» skrev OPP-anmelder Per Roar Bekken og mener Erlend Ropstad «leverer sitt beste album –  majestisk imponerende fra en som har lært kunsten å smelte ord og musikk sammen i en større helhet.»

«Et album som forhåpentligvis vil løfte ham enda et hakk nærmere elitedivisjonen», skrev Øyvind Rønning i Dagbladet, og gir terningkast fem for Ropstads niende plate, hans femte på norsk.

Erlend Ropstad er sintere, råere og helt seg selv», skrev Aftenposten, og mener Ropstad har hardnet til, uten at han har mistet sitt særpreg.

«Det kryper inn en kledelig ny råskap som understøtter hans ofte tvetydige tekstunivers», skrev anmelder Svein Andersen, og kaller Ropstad en «fullblods rockeartist» som ikke har mistet det melodiøse eller den klanglige nyanserikdommen.

–  Med årets tildelinger ønsker Kulturrådet å minne om at Statens kunstnerstipend bidrar til et mangfold av kunstneriske ytringer. Stipendordningene bidrar til kunst som ellers ikke ville blitt skapt og til å bygge et bredt spekter av kunstnerskap, sier Gomnæs Ugelstad.

8 521 søknader har blitt behandlet i 23 ulike stipendkomiteer i årets søknadsrunde.

Legg inn kommentar
Legg inn kommentar
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert