Rannei Killingberg (i midten) under en danseforestilling i kulturhuset.
Rannei Killingberg (i midten) under en danseforestilling i kulturhuset.Bilde 1 av 4
img8034.jpg
Bilde 2 av 4
Netti får en godbit av Knut Ingvar Havdal, mens matmor Anne Karin Havdal passer på båndet.
Netti får en godbit av Knut Ingvar Havdal, mens matmor Anne Karin Havdal passer på båndet.Bilde 3 av 4
STEMMEN HOLDT: En forkjølet Sigrid Øverland Kjeka imponerte publikum før Astrid S gikk på. Ikke til å tro at hun var stemmeløs fredag. Her med Terje Uv (John Doe) og Astrid S musikklærer Rune Skjolden.
STEMMEN HOLDT: En forkjølet Sigrid Øverland Kjeka imponerte publikum før Astrid S gikk på. Ikke til å tro at hun var stemmeløs fredag. Her med Terje Uv (John Doe) og Astrid S musikklærer Rune Skjolden. FOTO: Randi Grete Kalseth-IversenBilde 4 av 4

Fem nominerte til kulturstipend:

Dette drømmer de om

En vil gå kunstskole i Toscana, ei drømmer om å leve av å danse, en annen sikter mot McCartney-skolen i Liverpool. Her er de fem som er nominert til Drømmestipendet i Oppdal og Rennebu.

Fire oppdalinger og ei rennebujente er nominert til  Drømmestipendet der det i år er 77 nominerte fra kommunene i Trøndelag.  til Drømmestipendet 2019 i Trøndelag.

Totalt er 485 unge kulturutøvere nominert til stipendet, som deles ut for 16. året på rad. 1,5 millioner kroner skal fordeles likt på 100 kunst- og kulturutøvere – det blir 15 000 kr på hver.

Kommunene nominerer så mange utøvere de selv ønsker, fordelt på kategorier dans, musikk, sirkus, skapende skriving, teater, visuell kunst og annet.

Fra Oppdal er det fire nominerte, og en av dem er 15-åringen Erik-Benjamin Ishoel, som i sin begrunnelse skriver at han helt siden barnehagen har vært glad i kunst. Han har gått visuelle kunstfag på kulturskolen og har med seg skisseblokka overalt, både på skolen, i senga eller på ferie.

Han glemmer ikke da familien var på sommerferie i Toscana i Italia og minnes kunstmalere på gata og landskap og miljø. Han vil gjerne bruke pengene på å gå kunstskole i Toscana og lære seg klesdesign. For 15-åringen har en drøm om å utvikle sitt eget klesmerke,  og bruke resirkulerte materialer med ansatte som  har hatt det vanskelig. «Klærne skal være slitesterke, produksjonen skal ikke være negativt for miljøet og de skal garantert være produsert uten barnearbeid», skriver han i begrunnelsen.

To jenter som er godt kjent fra kulturlivet i Oppdal søker også, 17 år gamle Rannei Killingberg har danset siden hun var fem år og har vært med i dansegruppa Step 4 som har gått til finalen i UKM flere ganger.

Hun er også assistentlærer for en jazz- og en hiphopgruppe med barn fra 8-13 år og synes undervisnigen er givende. Men også å danse selv:

«Når jeg lager danser sammen andre, er jeg den personen som etter vi så vidt har bestemt oss for sang, har sett for meg halve koreografien og alt av kostymer. Jeg elsker å koreografere!” skriver Killingberg som ønsker å drømme om å leve av å danse, undervise og koreografere.

«En stor drøm for meg er å en dag kunne lede et dansekompani, eller å få være med på å sette opp en egen forestilling», skriver hun.

Signe Sande er også 17 år og har flere ganger vist seg fram på den lokale scenen både i OPP-revyen, på konsert med faren Odin under Fjell- og fårikålfestivalen i fjor høst, og senest under Oppdal All stars i påska.  Hun drømmer om å videreutvikle hjemmestudioet, og utvikle skriveferdighetene sine og slik lage egne sanger.

«En del-drøm jeg har som kan hjelpe meg på vei til hoveddrømmen, er å begynne på Liverpool Institute of Performing Arts.», skriver hun.

18 år gamle Andreas Stamnes,  er gitarist og har vært mye involvert i forestillinger gjennom Kulturskolen i Oppdal, samt et lovsangband ved Oppdal Kristne Senter og egne trio/duo-oppsett.  Han innrømmer at han er gitarnerd og opptatt av å få den beste lyden. Han drømmer om å  kunne gi musikalske opplevelser til andre, enten det er i et hobbyband eller å kunne opptre for flere tusen. Han sikter mot flere musikkhøyskoler for utøvende rytmisk musikk.

Sigrid Øverland Kjeka går siste året på ungdomsskolen i Rennebu, synger, spiller fiolin og er selvlært på piano. Siden 2016 har hun deltatt på UKM, og gått videre til fylkesmønstring alle årene. Hun drømmer om å bli lege, og la musikken bli en del av yrket. Derfor drømmer hun om å gå folkehøgskole med musikk for å utvikle seg musikalsk, og bruke musikken senere for å hjelpe andre i sitt yrke. 16-åringen varmet opp da Astrid S hadde konsert i Rennebu tidligere i vår.

Les mer om hva de fem drømmer om her!

Drømmestipendet er et samarbeidsprosjekt mellom Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping. Mottakere av Drømmestipendet er ungdom mellom 13 og 20 år som utøver ulike kulturelle uttrykk. Målet med både nominasjon og stipend er at mottakerne skal få motivasjon til å utvikle seg videre og mulighet til å få oppfylt noen av sine kulturdrømmer.

Vennligst Logg inn for å kommentere