Hopp til hovedinnhold

Vil kartlegge behovet til hver enkelt oppdretter:

– Uverdig og dypt tragisk

Ordfører Kirsti Welander i Oppdal sier kommunen nå er opptatt av å ta vare på pelsdyroppdretterne som rammes av regjeringens nedlegging.

Onsdag formiddag sendte regjeringen sitt lovforslag om forbud mot pelsdyrnæringen til Stortinget.

Norges pelsdyralslag mener regjeringen bare har løftet den opprinnelige kompensasjonen på 365 millioner kroner med 79 millioner. Det er veldig langt unna summen på 2,3 milliarder kroner som to uavhengige økonomiske analyser har vist til at kreves for å avvikle næringen.

– To offentlige instanser, blant annet Regelrådet, har vist til at beregningene regjeringen har fått lagt til grunn, ikke er realistiske, sier ordfører Kirsti Welander, og  legger til at regjeringen  nå overkjører regelrådet, en mengde høringsinnspill, og ikke minst; den enkelte peldsyroppdretter når de nå legger ned en levedyktig næring.

– Uverdig og dypt tragisk, sier ordføreren om regjeringens forslag om nedlegging og kompensasjon.

Rejeringen legger i forslaget opp til at næringen skal være nedlagt i 2025.

– For noen vil det oppleves veldig raskt, for andre er det skikkelig seigpining, sier hun.

Oppdal har 15 aktive pelsdyrfarmer i dag.

– Dette forbudet får veldig store konsekvenser for Oppdal. Det er rundt 40 årsverk knyttet til pelsdyrnæringen i Oppdal, og ti årsverk i Midt-Norsk fór. Og ikke minst for den enkelte er det store konsekvenser knyttet til dette, sier Welander.

LES OGSÅ: Varsler grasrotopprør

Torsdag har hun vært i møte med Bondens Nettverk i Oppdal, og har bedt om at kommunens landbruksenhet tar kontakt med hver enkelt pelsdyrfarmer.

– Vi må kartlegge hva den enkelte trenger. Noen ønsker økonomisk rådgiving, mens andre trenger hjelp til å holde hodet over vannet. Vi er opptatt av å ivareta hver enkelt, på en så god måte som mulig, sier Welander.

– Et lokalsamfunn går videre, men for den som står i det er dette så alvorlig at jeg tror ikke vi fatter det, legger hun til.

Hør Kirsti Welander i Radio E6 fredag morgen mellom klokka 09 og 10.00

Vennligst Logg inn for å kommentere