Førstekandidat for KrF i Oppdal, Morten Olsen, med OPP fra 11. april der partiets landsbruksminister får sterk kritikk fra leder i Fjellregionen pelsdyralslag, Øystein Storholm. Olsen har mobilisert partigrasrota i Trøndelag mot regjeringens pelsdyrforslag før Krfs landsmøte i Stavanger.
Førstekandidat for KrF i Oppdal, Morten Olsen, med OPP fra 11. april der partiets landsbruksminister får sterk kritikk fra leder i Fjellregionen pelsdyralslag, Øystein Storholm. Olsen har mobilisert partigrasrota i Trøndelag mot regjeringens pelsdyrforslag før Krfs landsmøte i Stavanger.

KrF sender protestresolusjon til egen statsråd:

Grasrotopprør mot pelsdyrforslag

Det ulmer i KrF-grasrota i Trøndelag etter regjeringens lovforslag om nedleggelse av pelsdyrnæringa og kompensasjonsordning til bøndene.

– Dette er alvorlig for Oppdal og andre kommuner som har pelsdyroppdrett, sier KrFs førstekandidat til høstens lokalvalg, Morten Olsen til Radio E6.

Onsdag la regjeringen frem lovforslaget om å legge ned pelsdyrnæringa innen 1. februar 2025 og kompensere pelsdyrbøndene med en halv milliard kroner. Næringa selv hevder at den reelle prislappen er 2,3 milliarder.

Rundt 50 ansatte er sysselsatt i pelsnæringa i Oppdal,  inkludert Midtnorsk Fôr som leverer fôr til oppdrettere i hele Midt-Norge.

Forslaget om kompensasjon har utløst kraftige reaksjoner fra hele næringa, også lokalt i Oppdal. I torsdagens OPP gikk leder for Fjellregionen pelsdyralslag, Øystein Storholm som selv driver med oppdrett av rev i Oppdal,  hardt ut mot nettopp KrF og partiets landbruksminister Olaug Bollestad.

–  Vi er rystet over hvordan de behandler oss. At dette kommer fra KrF, som jeg trodde hadde andre røtter enn den brutaliteten som nå vises, er helt uforståelig, sa Storholm.

LES OGSÅ:   –  Et historisk svik mot landbruket

Morten Olsen skjønner at kritikken kommer:

– Jeg forstår at de vil rette skytset et sted, men det var Venstre som fikk gjennomslag i Høyre og Frp for å legge ned pelsdyrnæringa da partiet gikk inn i regjeringen. KrF har vært i mot nedleggelse, men klarte ikke å få gjennomslag for dette da partiet ble med i regjering, selv om flere av oss forsøkte, sier Olsen.

–Men hvorfor har ikke KrF da vært tøffere for å kreve en annen erstatningsordning?

–  Det får vi spørre partiet om. Vi skal delta på Trøndelags-konferansen i Trondheim i helga og der håper vi å få nestleder Knut Ingolf Ropstad i tale om saken. Der blir det også debatt, og jeg tenker selv å ta ordet, sier Olsen.

I høringsrunden gikk flere faginnstanser, fylkesmenn og kommuner ut mot regjeringens forslag til erstatningsmodell og økonomisk ramme. Et samlet kommunetyre i Oppdal, inkludert regjeringens partifeller, avviste forslaget.

Avisa Nationen skriver at regjerningens egne tall viser at samlet beløp til kompensasjon, opprydding og omstilling blir opp mot 500 millioner kroner, 135 millioner kroner mer enn i regjeringens forslag som ble sent på høring i fjor.

Vilkåret for å oppnå en slik erstatning er at alle avvikler driften i 2019. Beløpet vil bli mindre for hvert år en nedleggelse utsettes, noe som skyldes at kompensasjonen er knyttet til bokført verdi ved utgangen av 2017. Avskrivingsgrunnlaget for beløpet blir mindre for hvert år om flere venter med avvikling, skriver Nationen.

–  Jeg er helt enig med ordfører Kirsti Welander om at dette er for dårlig, særlig punktet om erstatninger for bygninger og eiendom som skal beregnes etter bokført verdi. Det vil si at det som er bygd opp er verdt null og niks, sier Olsen.

Ordfører Kirsti Welander:  –  Uverdig og dypt tragisk

Morten Olsen varsler at det kommer en resolusjon mot lovforslaget på helgas møte som sendes med deres egen nestleder og statsråd. Etter at KrF gikk inn i regjeringen ble Ropstad Barne- og familieminister.

Olsen sier at han har loddet stemningen i flere lokallag og at han har tatt opp saken med fylkesledelsen.

– Jeg tror vi får et enstemmig vedtak, sier Olsen, som håper resolusjonen vil bli lyttet til når Stortingets næringskomité skal behandle lovforslaget.

–  Flertallet i komiteen vil vel gjenspeile flertallet i storting og regjering, men vi får iallfall en demokratisk prosess.

  – Tror du regjeringen vil lytte til dere?

–  Jeg tror at vi skal nå frem. Jeg håper iallfall det.

Vennligst Logg inn for å kommentere