Endre Hals er en av få skimakere i Norge og laget treski til filmen Birkebeinere.

Endre Hals er en av få skimakere i Norge og laget treski til filmen Birkebeinere.

Rennebumartnan vil låne treski av folk:

Skal lage treskigard!

Skimaker Endre Hals lager nye, men har du gamle treski liggende? Da vil Rennebumartnan låne de av deg - for å lage en treskigard!

Rennebumartnan er i full gang med forberedelser til årets martna 16. -18. august, og i år med temaet «NATURligvis». Da vil martnan fokusere blant annet på tre – og treskiproduksjon.

Under årets Rennebumartna vil skigruppa i Rennebu idrettslag og Rennebu Historielag lage en utstilling som skal vise treskienes utvikling og bruksområder fra flere tusen år tilbake og frem til i dag. Det jobbes med å få lånt «eksklusive» treski, som skal vise treski fra ulike tidsepoker og formål.

Rett over påske starter derfor skigruppa og Rennebu historielag innsamling av treski, og håper at mange  fastboende og hyttefolk vil låne ut treski til over årets Rennebumartna.

Ute på martnasområdet er det nemlig planen å lage en skigard av forskjellige treski – en treskigard!

Treski har en spesiell historie i Rennebu, for som mange vet var den siste VM-mesteren på treski rennbyggen Magne Myrmo som tok gull i Falun i 1974.

Treski har vært laget i Norge i flere tusen år, men siden 2000 har treskiprodusentene forsvunnet. Nå er skiproduksjon en nisjenæring med få norske produsenter.

Derfor har Rennebumartnan bestemt seg for å trekke fram treskiene akkurat i år, og formidle en over 4000 år gammel kulturhistorie som handler om jakt og fangst i de første tusenårene før det ble næring og arbeidsplasser og fram til dagens lek, moro og konkurranse.

Med årets tema NATURligvis ønsker Rennebumartnan å vektlegge varige verdier, kvalitet, kortreiste produkter, miljø og lang holdbarhet – og fokusere spesielt på naturressursen tre i 2019.

Rennebu er ikke bare en stor skogbrukskommune, men blant de fremste til å foredle skogen og treet. Store deler av kommunens 2000 hytter er bygd og utstyrt med materialer med opprinnelse fra skogene i Rennebu.

Rennebumartnan har allerede mange utstillere som er håndverkere fra store deler av landet, og som bruker naturressursen tre på Rennebumartnan, og disse og flere nye utstillere vil løftes frem litt ekstra i år.

 

 

Legg inn kommentar
Legg inn kommentar
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert