Førstekandidat for KrF i Oppdal, Morten Olsen, med OPP fra 11. april der partiets landsbruksminister får sterk kritikk fra leder i Fjellregionen pelsdyralslag, Øystein Storholm. Olsen har mobilisert partigrasrota i Trøndelag mot regjeringens pelsdyrforslag før Krfs landsmøte i Stavanger.

Førstekandidat for KrF i Oppdal, Morten Olsen, med OPP fra 11. april der partiets landsbruksminister får sterk kritikk fra leder i Fjellregionen pelsdyralslag, Øystein Storholm. Olsen har mobilisert partigrasrota i Trøndelag mot regjeringens pelsdyrforslag før Krfs landsmøte i Stavanger. Foto: Morgan Frelsøy, arkiv

Krf-landsmøtet avviste økt erstatning til pelsnæringa:

– Kjempekjedelig!

Krf-topp Morten Olsen i Oppdal legger ikke skjul på at han er meget skuffet over at partiets landsmøte avviste resolusjonen om bedre erstatning til pelsdyrbøndene.

–  Dette er kjempekjedelig. Jeg er veldig skuffet på partiets vegne, sier førstekandidat for Oppdal Krf, Morten Olsen, til OPP.

Det var Innlandet Krf og fylkesleder Oluf Maurud som stod bak resolusjonen om at «storsamfunnet» må «betale for at denne næringa skal fases ut». Lovforslaget Stortinget behandler i vår legger opp til nedleggelse av pelsdyrnæringa innen 1. februar 2025. Regjeringen vil kompensere pelsdyrbøndene med rundt 500 millioner kroner, mens analyser fra Oslo Economics viser at den reelle prislappen er 2,3 milliarder kroner.

Reaksjonene fra oppdrettsnæringa har vært sterk, men også kommuner, fylker og fagmiljø har reagert, viser vinterens høringsrunde.

Leder i Fjellregionen pelsdyralslag, Øystein Storholm, frykter at mange bønder vil bli gjeldsslaver dersom regjeringens lovforslag blir vedtatt.

Innlandet Krf påpeker i sin resolusjon at om dette «erstatningsbeløpet ikke økes betraktelig, vil mange som har investert store beløp sitte igjen med en gjeldsbyrde og vil stå i fare for å måtte selge sine gårder.»

–  Jeg foreslo at resolusjonen skulle behandles. Den ble avvist med en stemmes overvekt. Surt, skriver Oluf Maurud i en tekstmelding til OPP. Han holdt også et innlegg der han tok opp erstatningsspørsmålet.

–  Bollestad (landbruksministeren. Red anm.) kommenterte det i sitt innlegg og sa hun skulle gjøre sitt beste, fortsetter Maurud.

Olaug Bollestad ble fredag møtt med demonstrerende pelsdyrbønder utenfor landsmøtehotellet i Stavanger i pelsdyrfylket Rogaland. De har satt sin lit til at Krf, som hele tiden har støttet pelsdyroppdrett, ville påvirke resten av regjeringen i næringas retning. Det var også representanter fra Norges pelsdyralslag til stede på møtet som drev lobbyvirksomhet blant delegatene.

– Pelsdyr er en drittsak, sa Bollestad fra landsmøtets talerstol fredag, melder NTB. Statsråden, som selv er fra Rogaland,  innrømmet at dette er en av de vanskeligste sakene hun har på sitt bord.

– Jeg har lest hvert eneste høringssvar, 343 stykker. Det sterkeste er å lese om enkeltpersoner og enkeltfamilier som nå sliter med å sove fordi de er redde for å miste næringen, og som ikke klarer å omstille seg der de bor, sa Bollestad, i følge NTB.

Før landsmøtet jobbet Morten Olsen for å få trøndelagsdelegasjonen til å stille seg bak resolusjonen.

Han tok også opp saken med påtroppende partileder Kjell Ingolf Ropstad da fylkespartiet var samlet for to uker siden.

–  Trøndelag Krf støttet resolusjonen på landsmøtet, men det hjalp ikke. Jeg har ikke ord for å beskrive dette. Det er leit og kjedelig, sier Morten Olsen, som på forhånd var optimistisk med tanke på å få partiet til å gi pelsdyroppdretterne bedre erstatning.

–  Vi er klar over at næringa legges ned, men at regjeringen da ikke vil sørge for at avslutningen blir best mulig, er beklagelig, sier Olsen, som på 1990-tallet selv var pelsdyrfarmer og leder i Oppdal pelsdyralslag.

Det er nå 15 aktive oppdrettere i Oppdal som er landets største kommuner for oppdrett av rev.

– Dette er ikke bra for Oppdal, sier Olsen, som allerede har signalisert dette til partiets sentrale organ.

Fylkesleder Oluf Maurud i Innlandet Krf har imidlertid ikke tenkt å gi opp. Nå skal regjeringens lovforslag om nedleggelse og erstatning til pelsfarmerne behandles av Stortingets næringskomité før endelig vedtak senere i vår.

– Jeg skal fortsette å henge på. Viktig at dette blir bedre, skriver Maurud i tekstmeldingen.

Legg inn kommentar
Legg inn kommentar
>
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert