Karin Bjørkhaug fra et besøk i Oppdal ved en tidligere anledning.

Karin Bjørkhaug fra et besøk i Oppdal ved en tidligere anledning. Foto: Per Ole Aalberg, arkiv

Tapte med knappeste margin på Krf-landsmøtet:

Pelstilhengerne manglet én stemme

Landsmøtedelegat fra Trøndelag og gjenvalgt sentralstyremedlem i Krf, Karin Bjørkhaug, synes pelsdyrsaken er fryktelig krevende.

–  Dette er en sak der Krf har en annen politikk enn regjeringen. Vi har et vedtak om å opprettholde en bærekraftig næring, og landbruksministeren gjør det hun kan for å få til en god erstatningsordning, men det er fryktelig krevende, sier landsmøtedelegat fra Trøndelag Krf, Karin Bjørkhaug til OPP.

Sammen med resten av partifellene fra fylket hadde Bjørkhaug ønsket seg et annet utfall for pelsdyrresolusjonen enn det landsmøtet endte på.

Flertallet for å avvise resolusjonen fra Innlandet Krf var så knapt som det kunne være.

–  Det manglet én stemme for å få flertall for å behandle resolusjonen, konstaterer Bjørkhaug, som er klar over at pelsdyrnæringa er viktig for Oppdal kommune og for hennes partifeller her.

–  Det hadde vært viktig for Morten Olsen som stiller til valg for Krf i Oppdal i høst å komme med et annet signal fra landsmøtet, mener hun.

Morten Olsen sa til OPP tidligere i dag at han synes utfallet av saken var kjempekjedelig. Han hadde håp om at partiet kunne bidra til å bedre erstatningene når næringa legges ned.

Karin Bjørkhaug forteller at partiet har hatt møter med pelsdyrnæringa, også under landsmøtet i Stavanger.

– Vi har møtt dem og vi har fått høre om de komplikasjonene som forslaget til erstatningsordning innebærer. Det bekymrer meg at folk tar lett på dette uten å vite hva ordningen går ut på. At den slår ut så alvorlig for så mange synes jeg er ille, fortsetter hun.

Regjeringen tilbyr pelsnæringa 500 millioner kroner i kompensasjon, mens næringa selv hevder at nedleggelsen koster rundt 2,3 milliarder kroner og viser til analyser fra Oslo Economics. Lovforslaget behandles av Stortinget i vår og er ventet å få flertall. Nedleggelsen iverksettes fra 1. februar 2025.

Partiets nyvalgte leder, Kjell Ingolf Ropstad, bruker lekpredikant og industrigründer Hans Nielsen Hauge som eksempel når han beskriver partiets kurs i næringspolitikken. På slutten av 1700- og begynnelsen av 1800-tallet gikk Hauge til fots på kryss og tvers over hele landet og satte mot i bøndene og bidro til industrireising.

Han besøkte også i Oppdal to ganger.

  –  Hauge var på mange vis distriktenes mann, men Krf bidrar nå til å legge ned ei distriktsnæring. Hvordan henger dette sammen?

–  Vi vil ikke legge ned pelsnæringa. Dette handler om et samarbeid der vi er avhengige av å jobbe frem kompromisser, og det tror jeg folk skjønner. Det er Venstre som har kjørt frem nedleggelse.

Legg inn kommentar
Legg inn kommentar
Annonse
Annonse
Annonse
>
Annonse
Annonse

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert