Ordfører Kirsti Welander stilte med pels i dagens formannskap, der hun informerte om at hun deltar i onsdagens pelsdyrhøirng i Stortinget.

Ordfører Kirsti Welander stilte med pels i dagens formannskap, der hun informerte om at hun deltar i onsdagens pelsdyrhøirng i Stortinget. Foto: Per Roar Bekken

Ordføreren til hastemøte på Stortinget:

Får likevel delta på pelshøring

Ordføreren kaster seg rundt og takker ja til invitasjonen om å delta på onsdagens pelsdyrhøring på Stortinget.

Mandag ettermiddag fikk ordfører Kirsti Welander kontrabeskjed fra Stortinget om at hun likevel er tildelt taletid under høringen i næringskomiteen. Komiteen har nå regjeringens lovforslag om nedleggelse av pelsdyrnæringa og erstatningsordningen til behandling og skal avgi sin innstilling i løpet av mai.

-Vi har bedt om å få delta i høringen, men fikk tilbakemelding om at det kun var ordførere på Jæren som fikk den muligheten, sa Welander i dagens formannskap. Da avgjørelsen ble kjent ba hun varaordfører Ingvill Dalseg om å snakke Oppdals sak i høringen. Dalseg er også i Oslo i morgen i forbindelse med komiteens høring.

– I går ettermiddag fikk jeg tilbakemelding fra Stortinget om at vi får taletid, sa Welander, som dermed kaster seg rundt reiser til Oslo for å delta på høringen.

Der vil hun ta utgangspunkt i formannskapets høringsuttalelse fra i vinter, der det er fremsatt krav om at det må gjennomføres en takst for hver enkelt farm i Oppdal. I regjeringens lovforslag er det kun lagt opp til en sjablongmessig kompensasjon per tispe ut fra besetningen i 2017.

-Hver enkelt pelsdyrbondes verdier må takseres, det må også tas hensyn til fraktutjevning og at vi får finansiert et mellomlegg for fôrkjøkkenet når det blir færre drivere i bransjen, sa Welander.

Welander opplyste at styreleder i Midt-Norsk Fôr AS, Martin Ishoel, også skal til hovedstaden i morgen for å møte Høyres fraksjon i Næringskomiteen. Ishoel er selv pelsdyrfarmer i Oppdal og skal ta opp konsekvensene som regjeringens forslag vil få for næringa.

Som OPP skrev i forrige uke vil Oppdal, som er en av landets største kommune for oppdrett av rev, få 6,1 millioner kroner i erstatning gjennom regjeringens opplegg. Å rive farmene koster alene 32,8 millioner kroner, viser næringas egne tall der de samlede verdiene fra farmene er anslått til vel 100 millioner kroner.

Regjeringen foreslår å betale 500 millioner kroner i erstatning til næringa dersom Stortinget i vår vedtar nedleggelse fra 1. februar 2025. Analyser fra Oslo Economics viser at den reelle prislappen er 2,3 milliarder kroner.

Legg inn kommentar
Legg inn kommentar
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert