IMG_8909

Eirin Heggvold avduker minneplaketten som ifølge Svein Inge Øiamo skal byttes ut med en som er noe større. Foto: Per Roar Bekken

IMG_8906

Kommunestyrerepresentant Eirin Heggvold (Ap) har selv tjenestegjort i utlandet da hun var i Afghanistan i 2008. Foto: Per Roar Bekken

IMG_8913

Svein Inge Øiamo og Eirin Heggvold la ned blomster på Ottar Stenbergs plass. Foto: Per Roar Bekken

IMG_8917

Svein Inge Øiamo på Ottar Stenbergs plass. Foto: Per Roar Bekken

IMG_6155

Eirin Heggvold holdt tale på Ottar Stenbergs plass i 2018.

IMG_6161

Eirin Heggvold la i 2018 ned krans på minnesmerket over Ottar Stenberg som falt under kamphandlingene i Gratangen 25. april 1940.

Hedret de falne på frigjøringsdagen:

Gjenåpnet Ottar Stenbergs plass

Falne under krigen og i fredbevarende operasjoner ble hedret på frigjøringsdagen - da Ottar Stenbergs plass også ble offisielt gjenåpnet.

Oppdalingen og soldat Ottar Stenberg falt under kampene i Gratangen 25. april 1940, 26 år gammel. 17. mai 2002 ble minnesmerket over Stenberg avduket av Ottar Stenbergs søster, Agnes Lauritzen, hun var da 82 år gammel. Dermed oppsto Ottar Stenbergs plass, men for tre år siden ble det vedtatt å flytte plassen.

Torsdag kveld, på selveste frigjøringsdagen 8. mai, ble den høytidelige gjenåpningen i Høgvangparken markert – med en rekke veteraner fra norske fredsbevarende operasjoner til stede.

– Frigjøringsdagen holder på å gå i glemmeboken for den oppvoksende generasjon, sa Svein Inge Øiamo da han hedret alle som har tjenestegjort i utlandet for Norge.

– Jeg er veteran, og stolt over det, sier Øiamo som tjenestegjorde i Libanon og Golan-høyden i to og et halvt år. Han lyste også fred over falne kamerater, blant dem oppdalingen og veteranen Kjell Arve Isbrekken som nylig døde.

Kommunestyrerepresentant Eirin Heggvold (Ap) representerte Oppdal kommune og takket alle som har bidratt til både å gjenoppbygge Høgvang-parken – og som har vist en innsats for Norge i krig og fred. Hun avduket også den nye minnebautaen, nesten et år etter at hun som siste person holdt 17. mai-talen på den tidligere Ottar Stenbergs plass i Oppdal sentrum.

– Han kjempet for vår frihet, og ga sitt liv i kampen for vårt fedreland. Det må vi aldri glemme, sa Heggvold om Ottar Stenberg.

Heggvold har selv tjenestegjort i utlandet,  i likhet med over 100.0000 norske kvinner og menn. I Oppdal er det 35 betalende medlemmer i Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner, ifølge leder Svein Inge Øiamo. Men 80-90 oppdalinger nålevende oppdalinger har tjenestegjort i utlandet.

Ottar Stenbergs plass er ikke helt ferdig, røper Øiamo og forteller at det tidligere fundamentet til paviljongen i parken skal få ny skifer, et skikkelig rekkverk og ei ny messingplate til minne om Ottar Stenberg.

Ola Hokseng, Idar Heggvold, Edvin Øien, Gunnar Myhre og Geir Sæther fikk alle en jubileumsmedaljong fra Unifil, og etterpå var alle veteranene invitert til pizza på Grillkroa – påspandert av Forsvaret.

Legg inn kommentar
Legg inn kommentar
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert