Flere ekstraordinære uttak i beiteområder:

Har felt elleve jerver

I løpet av de to siste ukene har Statens naturoppsyn felt elleve jerver i beiteprioriterte områder i kommunene Oppdal, Rennebu og Sunndal.

–  Den siste fellingen var i Kråkvasstind-området, der to jerv-valper ble tatt ut i dag i, bekrefter rovviltansvarlig ved i Statens naturoppsyns kontor i Oppdal, Frode Aalbu, overfor OPP torsdag ettermiddag.

Mannskapene fra SNO hadde også tillatelse fra Miljødirektoratet til å felle tispa, men den var det ikke mulig å få tak i.

I går ble det benyttet helikopter i jakta.

–  Tispa ble sett både i går og i dag, men den stakk av, og dette var nok siste sjanse for å ta ut den, mener Aalbu. Jakta i dette området, der det var store sauetap etter fjorårets beitesesong, blir dermed avsluttet.

Han bekrefter at dette er tispa som i fjor ble fotografert av Harald Kristian Jære da den luftet ungene sine på Storlidalsveien.

Trollheimen er i henhold til forvaltningsplanen for rovdyr prioriterte beiteområder der det ikke skal forekomme jervyngling.

Tidligere denne uka ble det også tatt ut ei tispe med to valper på Snøhetta-siden mot Dindalen, i Sunndal kommune.

–  I Dindal-området var det dokumentert jervyngling i fjor, mens vi i år fikk yngling på Sunndalssiden, forklarer Aalbu.

Aalbu forteller at det ble påvist yngling i Knutshø-området mot Kvikne.

–  Også der ble det tatt ut ei tispe med to valper i forrige uke på Rennebu-siden av Knutshø.

Uka etter påske ga Miljødirektoratet tillatelse til ekstraordinært uttak på ei tispe med to valper i Stølådalen i Oppdal. Også her var det betydelige tap etter fjorårets beite.

Tillatelsen ble gitt 26. april.

–  Allerede dagen etter var våre folk på plass og effektuerte uttaket, opplyser Frode Aalbu.

Dermed er det tatt ut i alt elleve jerv, åtte av dem valper i fjellområdene rundt Oppdal siden slutten av april.

I følge rovdata.no er det dokumentert 29 jervkull på landsbasis så langt i år.

I 2018 ble det registrert 58 jervekull i Norge, som var en oppgang på 18 kull fra året før.

Basert på antall registrerte kull de tre siste årene ble den norske bestanden beregnet til å bestå av 309 voksne individer i 2018.

0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer