Bjarne Brattbakk er leder i Oppdal idrettslag.
Bjarne Brattbakk er leder i Oppdal idrettslag.

Idrettslagsleder avslørte varaordfører:

Idrettslagsleder avslørte varaordfører

Leder i Oppdal Idrettslag anklager heltidspolitiker Ingvill Dalseg (H) for å fabrikkere historier om barneidretten i Oppdal i et leserinnlegg – der varaordføreren i Oppdal har plagiert mye av innholdet i en kronikk i Bergens Tidende.

Heltidspolitiker og varaordfører for Høyre i Oppdal, Ingvill Dalseg startet en het debatt da hun i et innlegg i begge lokalavisene i Oppdal stilte spørsmål om manglende idrettsfilosofi i barneidretten i Oppdal, med anklager om resultatfokus og tidlig spissing.

Les innlegget til Dalseg her.

Leder i Oppdal idrettslag, Bjarne Brattbakk reagerte på innlegget. Han syntes Dalsegs innlegg var unyansert og mente varaordføreren hadde begrenset kunnskap om hvordan idretten drives i Oppdal.

Les Brattbakks tilsvar til Dalseg her.

Nå tar debatten rundt barneidretten i Oppdal en helt ny vending.

I et innlegg på sin Facebook-side avslører Brattbakk at store deler av Dalsegs innlegg er hentet fra en kronikk om barneidrett som førsteamanuensis Jan A. Haugan ved Institutt for pedagogikk og livslang læring ved NTNU har skrevet. Innlegget er blant annet publisert i Bergens Tidende.

Les kronikken her

Flere av setningene og argumentene i kronikken til Haugan har Dalseg klipt inn i sitt eget innlegg uten særlig omskriving – uten kildehenvisning.

Det er imidlertid ikke alt Brattbakk har funnet.

Haugan omtaler nemlig også en personlig historie i sin kronikk – om en ni år gammel gutt som ikke får spille med lagkameratene sine fordi han er plassert på laveste ferdighetsnivå på et fotballakademi.

Dalseg forteller samme historie i sitt innlegg om barneidrett i Oppdal, men unnlater å fortelle det Haugan viser til i sin sak – at historien er hentet fra fotballakademiet til Stabæk.

«Ja, det finnes mange gutter som er 9 år og som drømmer om Messi – men dette handler utvilsomt om samme gutten. Problemet er bare at gutten hører hjemme i Stabæk. Han var 9 år i 2017. Nå er han altså kommet til Oppdal og er fortsatt ni år og er en venn av ordførerkandidaten.», skriver Brattbakk og fortsetter:

«Dalseg tar altså en annen persons opplevelser, uttalelser og «venner» – drasser dem over Dovrefjell, og plasserer dette i hjertet av bygda. Innlegget fremstår for øvrig, nesten i sin helhet, hentet fra den tidligere nevnte kilde, samt andre kilder – uten at det er oppgitt referanser og kildehenvisninger. Dalseg leverer altså «plagiat» som sine egne beretninger og opplevelser og refleksjoner.», slår lederen i Oppdal idrettslag fast.

Han mener foreldre og trenere i oppdalsidretten ikke fortjener å måtte bruke tid og ressurser på «oppdiktet oppgulp som ikke stemmer med hverken tid eller sted».

«Fortsett det gode arbeidet dere gjør i visshet om at inntrykkene stammer fra en annen plass og heller ikke reflekterer Dalsegs egne meninger eller erfaringer fra idretten på Oppdal».

Brattbakk har sittet i kommunestyret for Høyre, og tar et nådeløst oppgjør med sin tidligere partikollega etter å ha avslørt at store deler av innlegget hennes er kopiert fra en kronikk.

«Hvor mye vet da Dalseg om barneidrett og hvordan denne drives i Oppdal? Bryr hun seg om idretten eller barneidretten i Oppdal? Skal hun bruke dette innlegget for å presentere løsninger, bevilgninger eller politiske vedtak som fikser problemer som er oppdiktet?», skriver Brattbakk og konkluderer:

«Hun bryter de fleste spillereglene for debatt, beveger seg ut over sidelinja, av banen, og inn i gråsonen for overtramp av samfunnets spilleregler. For min del gir jeg Dalseg rødt kort og karantene. »

Legger seg flat

Dalseg innrømmer overfor OPP at hun har brukt andres ord uten å kildehenvise og legger seg flat for kritikken.

– Hvorfor skriver du et innlegg som fremstår som en kopi av en kronikk en annen person har skrevet – uten å kildehenvise?

– Jeg har ikke ment eller forsøkt å kopiere noen annen person sin kronikk, men jeg legger meg helt flat for at jeg har brukt sitater uten å kildehenvise dem.

– Du refererer til en historie om en ni år gammel gutt som går på fotballakademi. Du skriver ikke at dette er en historie fra Stabæk, hvorfor ikke?

– Og heller ikke skriver jeg at det er en historie fra Oppdal. Hadde jeg ment at det var fra Oppdal hadde jeg kanskje ikke skrevet ordet fotballakademi. Jeg har skrevet mange kronikker hvor jeg eksemplifiserer med historier for å understreke et poeng. Jeg skriver ikke om meg selv, eller en spesiell person, det er bare for å legge en historie for å understreke et poeng. Jeg syntes den historien jeg hadde fått fortalt var så bra at jeg brukte den i min kronikk. Historiene jeg har fått fortalt fra Oppdal synes jeg det er vanskelig å bruke fordi Oppdal er lite.

– Vil ikke leserne da tro at dette er en historie fra Oppdal?

– Jo. Og det legger jeg meg helt flat for. Det er derfor jeg har skrevet et eget innlegg på Facebook også. Intensjonen med leserinnlegget var ikke å angripe frivilligheten, eller å glemme å fortelle om toppidrettsutøvere i bygda. Det var ikke for å såre noen, men for å gi en stemme til dem som ikke selv føler at de kan gjøre det.

– Hvor godt kjenner du de ulike idrettslagene i Oppdal som driver med barneidrett?

– Jeg har sendt melding til Bjarne Brattbakk og spurt om han vil ta meg med og fortelle meg om idrettslagene i Oppdal og arbeidet de gjør. Jeg kjenner litt til idretten, men det viktige her er at jeg kjenner en god del til utfordringene barneidretten har, ikke bare i Oppdal, men også i Trøndelag og hele Norge. Og det er det med spissing, topping, mangel på bredde, resultatfokus, kostnader, utstyrpress og foreldredeltagelse. Den diskusjonen må vi ta, det er et viktig tema, også i Oppdal.

– Tok du kontakt med ledere og trenere i barneidretten i Oppdal før du skrev innlegget ditt?

– Nei.

– Hva sier du til foreldre og trenere som føler at du har angrepet barneidretten på feil grunnlag og med historier uten rot i virkelighetens Oppdal?

– Jeg legger meg helt flat og beklager det. Og som jeg innledningsvis sa så var det aldri min intensjon å angripe trenerer eller frivillige som gjør en viktig innsats.

Vennligst Logg inn for å kommentere
3 Kommentartråd
0 Svar
0 Følgere
 
Kommentar med flest reaksjoner
Mest populære kommentartråd
3 Kommentarforfattere
Odd NybergPer Roar BekkenKetil Jacobsen Siste kommentarforfattere
nyeste eldste mest reagert på
Ketil Jacobsen
Gjest
Ketil Jacobsen

Det jeg kommenterte på Dalseg sitt innlegg på facebook tidligere i dag, fikk jeg også behov for å gjenta her «Kildehenvisninger og kreditering er viktig» Vil bare si fra at det også gjelder aviser og bruk av bilder. Man skal alltid oppgi hvem som har tatt et bilde. Dette er regulert gjennom åndsverksloven. Aviser har litt andre rettigheter til å bruke bilder, men de kommer ikke bort fra kravet om kreditering og eventuelt betaling for bruk. Så få på fotografens navn på bildet! Om fotografen ikke ønsker å krediteres så er det god skikk å skrive følgende: Foto: med tillatelse… Les mer »

Per Roar Bekken
Gjest
Per Roar Bekken

Helt enig, Ketil, fotograf bør krediteres. I dette konkrete tilfellet mottok vi bildet av Ingvill Dalseg på epost uten fotokreditering. Det er ikke uvanlig når avisene får tilsendt bilder politikere sender av seg selv, ofte er nok fotografen politikeren selv (selfie), en kollega eller noen andre tilknyttet partiet som ikke er opptatt av fotokreditering. Det gjelder også pressebilder fra forvaltningsnivå og partier der det alt for ofte er ukrediterte pressefoto. Vi setter selvsagt inn fotografens navn hvis vi får kunnskap om hvem som har tatt bildet, og vi kan selv bli flinkere til å etterspørre fotograf.

Odd Nyberg
Gjest
Odd Nyberg

Høyre og FrP går frem 3,8 % i mai ? – stå på. I denne saken handler det om en ønsker å forstå budskapet – eller henge seg opp i skrivefeil. En utmerket kandidat til å bli ordfører i Oppdal her.