Laksesperra ved Snøvassmælan i Sunndal ble innviet i 2017, men selve rista byttet ut i 2018 på grunn av store driftsproblemer.

Laksesperra ved Snøvassmælan i Sunndal ble innviet i 2017, men selve rista byttet ut i 2018 på grunn av store driftsproblemer. Foto: MORGAN FRELSØY

Sunndalspolitikerne vil ikke ha rotenon i Driva:

Starter forsøk med klor

Kommunestyret i Sunndal vedtok onsdag mot én Frp-stemme at de ikke ønsker rotenon i Driva.

Kommunestyrerepresentant i Sunndal, Erling Outzen (SV) tok opp saken i en interpellasjon til kommunestyret i Sunndal. Han vil si nei til rotenonbehandling av Driva, når den skal behandles kjemisk om noen år. Rotenon tar livet av all fisk i elva.

LES OGSÅ: Nei til rotenon

Fiskesperra ble satt opp i 2017, og om tre-fire år skal elva behandles kjemisk.

Spørsmålet er hvilken metode som skal brukes for å knekke lakseparasitten gyrodactylus salaris som har ødelagt Driva, ei elv som på 1970-tallet var en av landets beste lakseelver.

Ordfører Ståle Refstie sier til Radio E6 fredag formiddag at man i Sunndal hele tiden har vært skeptisk til rotenon.

– Vårt ønske, som det står i vedtaket, er at om Driva skal behandles ønsker vi at det velges noe annet enn rotenon.

Aura avis: Kommunestyret sa nei til rotenon (betalingsartikkel)

Refstie sier det har vært mye strid rundt behandlingen av Driva i Sunndal, mer enn i Oppdal.

Samtidig har sunndalingene fått være med og påvirke prosessen, blant annet ved plasseringen av fiskesperra i Snøvassmælan.

– Vi ønsket at den skulle være så langt ned som mulig, og nå er det en strekning på 7,5 mil fra Snøvassmælan til Magalaupet i Oppdal med elv som ikke skal behandles, det er vi fornøyd med, sier han.

Driva: Vil ikke ha rotenon (betalingsartikkel)

Nå når elva skal behandles kjemisk, er sunndalingene ydmyke på at dette er en nasjonal strategi, og Refstie forventer ikke annet enn at de kan sende et signal til myndighetene.

– De har det siste ordet, og gjør det som er hensiktsmessig. Men Miljødirektoratet skal allerede i sommer gjør forsøk med klor i Driva, og det tar vi som positivt, sier han.

Det er den tredje sommeren med fiskesperre i elva nå, den skal stå minst tre år til før elva kan behandles kjemisk, og Refstie håper forskningen vil vise at man kan gå helt bort fra rotenon.

– Rotenon dreper alt med gjeller. Håpet er at de kan finne et stoff som er effektivt mot selve parasitten, og ikke dreper all fisken.

 

Legg inn kommentar
Legg inn kommentar
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert