Fagansvarlig for landbruk i Oppdal kommune, Gro Aalbu,  lover å stille opp for bonden. Kommunen rekvirerte gravemaskin for å lage voller som begrenset spredningen av frau fra møkkjelleren som kollapset.

Fagansvarlig for landbruk i Oppdal kommune, Gro Aalbu, lover å stille opp for bonden. Kommunen rekvirerte gravemaskin for å lage voller som begrenset spredningen av frau fra møkkjelleren som kollapset. Foto: Morgan Frelsøy

Kommunen bistår for å sikre gårdsdriften:

Stiller opp for bonden

Kommunen skal støtte opp for å få gårdsdriften til å gå videre, lover fagansvarlig for landbruk Gro Aalbu i Oppdal.

–  Alle prioriterer slike saker. Dette er en stor bedrift og det er enighet om at vi skal støtte opp for å få den til å gå videre, sier fagansvarlig for landbruk, Gro Aalbu i Oppdal kommune til Radio E6 mandag morgen.

Søndag var også Aalbu på plass hos gårdbruker Stein Ove Volden kort tid etter at hun fikk den dramatiske meldingen om at en vegg i møkkjelleren i fjøset hadde kollapset.

12 dyr falt ned og to måtte slaktes, mens 600-700 kubikk med frau rant utover jordene.

Også ordfører Kirsi Welander dro til gården da hun ble varslet om hendelsen.

–  Jeg snakket litt med fruen på gården. Det er viktig at de som bor her føler at de blir i varetatt, og vi skal gjøre det vi kan, sa Welander til OPP søndag formiddag.

Hun berømmer alle som stilte opp for å hjelpe til.

–  Det er imponerende å se at alle stiller opp, både familie og venner. Slik er det rundt om i grendene, folk stiller opp for hvernadre når det er nødvendig. Så en stor takk til alle som har bidratt, sier Welander, som er glad for at utfallet ikke ble verre.

– Til tross for at dette var veldig dramatisk, så har det alt i alt gått bra.

Også politibetjent Torgeir Aursand skryter av folks innsats.

– Hele grenda har stilt opp. Famile og venner har strømmet på og alle bidrar, sier Aursand.

Alle ungdyrene ble flyttet til et nabofjøs som stod tomt. Gro Aalbu forteller mandag morgen at det viktigste arbeidet de gjør nå er å hjelpe bonden videre.

– Han har snakket om nytt fjøs og det blir akutt nå. Når slike ting skjer blir bonden prioritert som søker hos Innovasjon Norge, han slipper å havne i en kø for å få støtte, dersom han vet hvordan han vil ha det, sier Aalbu.

Kommunen vil bistå med å koble sammen både forsikringsselskap, Innovasjon Norge og i planleggingen av nytt bygg.

Oppgaven som forurensningsmyndighet er allerede ivaretatt fra kommunens side. Det ble raskt rekvirert gravemaskiner som la opp jordvoller for å stoppe avrenning av frau i bekkene nedenfor dyrkamarka.

–  Dette er landbruksforurensning og målet var å begrense skaden, og avrenningen ble stanset ved at det ble gravd ut noen laguner.

Aalbu innser likevel at det ikke har vært mulig å hindre helt at Tågvollbekken, Gardåa og Ålma ble berørt.

– Bekker og elver vil rense seg selv. Heldigvis har det kommet mye nysnø og vi får snøsmelting som hjelper til med det, sier Aalbu.

Legg inn kommentar
Legg inn kommentar
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert