Mener oppdalsoppdretter taper 8 millioner på «bokført verdi»:

Taper millioner på pelsdyrforslag

Regjeringen vil bruke prinsippet om «bokført verdi» for å gi oppdretterne kompensasjon når næringen tvangsavvikles. Oppdalsoppdretter Martin Ishoel sin farm har en bokført verdi på bare 80.000 kroner. Men salgsprisen er derimot på nesten 8 millioner kroner.

Norges pelsdyralslag er hoderystende til onsdagens pressekonferanse der regjeringspartienes forlag til kompensasjon til pelsdyrnæringen fremstilles som en seier for pelsdyrnæringen:

– Dette var en pressekonferanse bygd opp for å lure folk og mediene, sier styreleder i Norges Pelsdyralslag, Bertan Skadsem Trane i en pressemelding.

– De lover individuell vurdering, men legger så urimelige føringer at det ikke er i nærheten av å dekke tapene. 200 norske familier ble sviktet på nytt i dag.

Det pelsdyralslaget reagerer på er at forslaget baserer seg på at kompensasjonene skal gå ut fra såkalt bokført verdi på farmene.

– Jeg kan nesten ikke skjønne annet enn at dette må være en gedigen misforståelse. Vi har jo vist mange eksempler på hvordan disse prinsippene vil ruinere folk. Politikerne har nikket og grått og forstått hvor alvorlig dette er, og hvor urettferdig det slår ut. Nå kommer de plutselig med et nytt forslag basert på de samme urettferdige prinsippene, sier Trane Skadsem.

Skadsem viser til oppdalsoppdretter Martin Ishoel, som fortalte Høyre-representanter  i Næringskomiteen om hva nedleggingen vil bety for ham.

Ishoel hadde 400 avlsdyr i 2017.  Han har løpende utgiftsført kostnader til oppgraderinger, og har derfor en bokført verdi på 80 720 kroner. En takst gjennomført denne måneden gir en normal salgsverdi på kr 7 950 000, skriver Skadsem i pressemeldingen.

Forskjellen på beregningsmåtene er altså nesten 8 millioner kroner.

Trane Skadsem mener prinsippet om bokført verdi er grunnleggende urettferdig.

– Det er som at noen skulle tatt jobben og huset huset fra folk – og tilbudt dem ligningsverdien. Da hjelper det ikke med individuell behandling – for selve prinsippet er helt feil. Det vet politikerne også, sier Trane Skadsem og mener politikerne fra regjeringspartiene dysset ned prinsippet om «bokført verdi» på dagens pressekonferanse.

Vennligst Logg inn for å kommentere