Pelsdyrbønder fra Oppdal og andre steder i landet tok turen til Oslo hvor de ga uttrykk for sin frustrasjon foran Stortinget før debatten i stortingssalen om nedlegging av pelsdyrnæringa. Fra venstre, Knut Haugland, Odd Arne Myromslien og sønnen, Mathias. Rune Hindseth til høyre.
Fra fjorårets demonstrasjon foran Stortinget. Fra venstre, Knut Haugland, Odd Arne Myromslien og sønnen, Mathias. Rune Hindseth til høyre.

Demonstrerer før skjebnedagen på Stortinget:

Siste protest før skjebnedagen

Martin Ishoel og kollegene er på plass foran Stortinget i et siste forsøk på å hindre et vedtak oppdretterne mener vil føre familier ut i bunnløs gjeld

Sammen med Knut Haugland, Rune Hindseth, Odd Arne Myromslien og et førtitalls andre oppdrettere står Ishoel utenfor Stortinget der representantene er på vei inn til møtet i dag. Da skal skjebnen til næringa avgjøres.

– Vi står her og demonstrerer med plakater og viser fram hvilke tap vi blir påført gjennom forslagene til vedtak som er lagt fram, sier Ishoel.

«Familien min ruineres av Erna & co» står det på plakaten Knut Haugland holder i. Ved siden av står Odd Arne Myromslien og sønnen Mathias med plakaten der det står «Jeg fratas alt jeg eier og har. Er det greit, Erna og Olaug?»

Noen av stortingsrepresentantene har blitt stoppet på vei inn til dagens debatt, og fått tydelig beskjed fra oppdretterne om hva de mener om forslaget til erstatning.

Det var i går kveld hektisk virksomhet på Stortinget for  å hindre at avhoppere i flere av regjeringspartiene skal føre til nederlag for regjeringens forslag til kompensasjon. Regjeringa tilbyr en fjerdedel av det næringa mener en nedleggelse vil koste.

Det var sent onsdag kveld hektisk møtevirksomhet i Frp der det var sentralstyremøte for å få til et kompromiss.

NRK melder torsdag morgen at regjeringspartiene kommer til å samle seg om følgende formulering når det gjelder kompensasjon på Stortinget:

«Stortinget ber regjeringen følge erstatningsordningen tett, og orientere Stortinget på egnet måte om eventuelle urimelige utslag i samlet utmåling av kompensasjon, inkludert kompensasjonen for bokført verdi av ikke-realiserbar kapital, til enkeltutøvere knyttet til avvikling av næringsdriften. Stortinget holdes orientert om hvordan ordningen i tilfelle vil bli justert i lys av dette»

Stortingsrepresentant Geir Pollestad i Senterpartiet mener det er en helsvart dag for norske pelsdyrbønder, og sammen med Ap og SV vil Sp trolig legge fram et alternativ til regjeringens kompensasjonsforslag.

Næringa fikk grønt lys av Stortinget i 2017, før Venstre ble med i regjeringen ett år senere og fikk gjennomslag for et forbud mot pelsdyrhold fra 2025.

–En gledens dag for dyrene, sier Venstres stortingsrepresentant Guri Melby.

Hun mener bøndene er sikret kompensasjon gjennom det hun mener er en raus ordning.

– Det er en ordning som fort kan ende opp med at vi betaler 650 millioner kroner til de 167 pelsdyrbøndene som er aktive i dag, sier Melby til NRK.

Martin Ishoel er spent.

– Magefølelsen? Nei, jeg vet nesten ikke. Jeg håper de tar hensyn til familiene som rammes, sier Ishoel til Radio E6.

Vennligst Logg inn for å kommentere