Knut Haugland.

Knut Haugland. Foto: Morgan Frelsøy, arkiv

Fire oppdalsoppdrettere til Stortinget:

Avhoppere skaper pelsdyrdrama

Fire oppdalsoppdrettere sitter i salen når Stortinget torsdag skal avgjøre pelsdyroppdretternes framtid. Det kan bli et avstemningsdrama.

Odd Arne Myromslien, Rune Hindseth, Martin Ishoel og Knut Haugland vil sammen med førti andre pelsdyrbønder fra hele landet møte opp når Stortinget skal stemme over forslaget om å forby næringa fra 2025.

– Vi vil vise frem at vi eksisterer og si hva vi mener, sier Martin Ishoel til OPP.

Stortingsbehandlingen torsdag formiddag kan bli dramatisk, for bare timer før avstemningen skal skje er det uvisst om det blir flertall for regjeringens forslag.

Flere avhoppere i regjeringspartiene truer flertallet, og kan føre til at erstatningene jekkes opp enda en gang.

Næringa har gått kraftig ut mot kompensasjonen og mener det vil føre oppdrettere ut i bunnløs gjeld.

Carl I. Hagen (Frp), Roy Steffensen (Frp) og Kristian Tonning Riise (H) varsler ifølge NTB at de ikke vil stemme for avtalen Høyre, Frp, Venstre og KrF la fram for to uker siden når Stortinget behandler saken torsdag.

Utbryterne vil stemme for å avvikle næringen, men mener kompensasjonen pelsdyrbøndene tilbys, er for dårlig.

Onsdag ettermiddag jobbes det for å redde avtalen, som oppdalsordfører Kirsti Welander kaller et ran.

Det kreves 85 representanter for å få flertall, og regjeringspartiene har normalt støtte fra 88 mandater. Med tre utbrytere er det altså flertall med minst mulig margin.

– Det jobbes på spreng med å finne ut hvordan vi kan få fram et forslag som gir uttrykk for den viljen som er i Stortinget. Jeg oppfatter at det er et reelt flertall i Stortinget som mener det som er lagt fram, er for dårlig, sier Sps Geir Pollestad.

Frp-veteran Carl I. Hagen vil ikke stemme for regjeringspartienes forslag.

– For meg er det en selvfølge at når du skal nedlegge en næring, skal det ytes full kompensasjon. Ingen skal komme ut av det med gjeld, sier han til NTB.

Regjeringen vil tilby næringa en halv milliard i erstatning, næringa mener avviklingen vil koste fire ganger så mye, over to milliarder.

Regjeringa viser også til at de har kommet næringa i møte ved å ta regninga for sanering av bygg.

Men stridens kjerne er begrepet «bokført verdi» som regjeringen legger til grunn for kompensasjon. For oppdretterne utgjør det svært lite i forhold til reell verdi.

For oppdretter Martin ishoel i Oppdal er bokført verdi på farmen 80.o00 kroner, den reelle verdien i en normalsituasjon 8 millioner.

Mer om saken i torsdagens OPP!

 

Legg inn kommentar
Legg inn kommentar
Annonse
Annonse
>
Annonse
Annonse
Annonse

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert