–MANGE ER DEPRIMERTE: Tidligere kommunestyrerepresentant Olav Bjørndal (Ap) forklarte stortingsrepresentant Heidi Greni hvordan pelsdyrbøndene i Oppdal har det. Leder i Oppdal Sp, John Torve, og ordførerkandidat Geir Arild Espnes er også tilstede, sammen med leder i Sunndal Sp og øvrige partmedlemmer i Oppdal.
–MANGE ER DEPRIMERTE: Tidligere kommunestyrerepresentant Olav Bjørndal (Ap) forklarte stortingsrepresentant Heidi Greni hvordan pelsdyrbøndene i Oppdal har det. Leder i Oppdal Sp, John Torve, og ordførerkandidat Geir Arild Espnes er også tilstede, sammen med leder i Sunndal Sp og øvrige partmedlemmer i Oppdal.

Stortingsrepresentanten møtte pelsdyrbonde:

Enighet om rettsak

Stortingsrepresentant Heidi Greni (Sp) sier det største sviket mot pelsdyrbøndene er at man to år etter pelsdyrmeldingen, der man la opp til en bærekraftig næring, legger ned hele næringen.

– Jeg blir mest forbannet over at man etter pelsdyrmeldingen legger ned næringen i «morgengave» til Trine Skei Grande, sa Greni da hun møtte representanter fra Senterpartiet, og pelsdyrfarmer Olav Bjørndal på Lønset fredag.

Det var i Venstres regjeringsforhandlinger partiet fikk nedstengning av pelsdyrnæringen, kalt «morgengaven» fra statsminister Erna Solberg (H).

Olav Bjørndal forklarte utførlig hvordan situasjonen nå er for farmerne i Oppdal, som er tvunget til å avvikle farmene sine, og som etter regjeringens erstatningstilbud kan bli sittende som gjeldsslaver.

Regjeringen har nemlig tilbudt at farmerne skal få erstattet «bokført verdi». Martin Ishoel i Oppdal er benyttet som eksempel, hans farm har en bokført verdi på 80.000 kroner, mens bygningsmassen og farmen er verdt flere millioner.

LES OGSÅ: – Dette er et ran

– Næringen var død da regjeringsforhandlingene var ferdige, sa Olav Bjørndal til Greni.

Han mente erstatningsordningen var tilpasset foretaksomme rogalendinger, som har gått all-in og lånt mange millioner til store farmer. Den saktmodige trønderen som har bygget sin farm stein på stein, får ikke igjen noe, mente Bjørndal.

– Og landbruksministeren kommer fra Rogaland, påpekte han.

Midt i all elendigheten så Bjørndal ett lyspunkt.

– Mattilsynet i Oppdal har vært redelige. Inspektør Ingeborg Stavne har gjort en kjempejobb, og opptrådt skikkelig, roste han.

Men i Oppdal er stemningen blant farmerne dårlig.

– Folk er deprimerte. De har levd av denne næringen, og alt de eier og har er gjort verdiløst.

Bjørndal tør ikke lite på at driften vil vare lenge. Når folk etterhvert slutter, blir det for dyrt for de som er igjen å holde samvirkedriften i fôrkjøkkenet i drift, og det vil bli for dyrt å skaffe mat til dyra.

– Det er en stor skam, vi i Sp er uenige i nedleggelsen, og selv de som er enige i nedleggelsen burde ha skamvett nok til å se hva de gjør med driverne. Men det har de ikke, sa Greni.

– Det er meningsløst å diskutere om det skal kompenseres eller ikke.

Olav Bjørndal forklarte at det er bred enighet blant farmerne i Oppdal om å gå til rettsak mot Staten, slik Ishoel fortalte i Radio E6 fredag.

LES OGSÅ: Varsler rettsak mot Staten

Etter at pelsdyrnæringen ble nedlagt, vet bøndene at kyllingnæringen er truet.

– Deretter grisenæringen, og så storfe-næringen, sa Greni, og forklarte at dette hadde hun sett komme.

Bjørndal konkluderte:

– Og jo mer penger regjeringen bruker på å legge ned pelsdyrnæringen, dess mer vil det koste å legge ned de øvrige næringene.

– Det er skremmende for hele bondenæringa å se hvor mye de ekstreme miljøene klarer å få til, sa Greni.

0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer