Mai kaldere enn normalt i fjellbygda:

Kald mai i Oppdal

Mai var kaldere enn normalt – og spesielt kald høyt til fjells.

Værstasjonen på Storhornet var den tredje kaldeste i Norge i mai, men også nede i bygda var mai kald.

Faktisk var den kaldere enn normalt med en middeltemperatur på 5,5 grader mot normalen på 6,5 grader. Det er første gangen siden mars i 2018 at det er kaldere enn normalt i Oppdal.

Årets mai står i skarp kontrast til fjorårets mai da middeltemperaturen var 12,0 grader!

På Storhornet var det enda kaldere med en middeltemperatur på -2,0 grader, værstasjonen ligger 1550 moh og er så fersk at den ennå ikke har noen normaltemperatur. Stasjonen målte den tredje kaldeste middeltemperaturen i mai, viser oversikten fra Meteorologisk institutt.

Likevel kom det noen sommerdager, vi fikk historiens første sommerdag på 17. mai og 21. mai ble det målt 21,3 grader som var den varmeste dagen i mai. Og kaldest var det 6. mai da det aldri ble varmere enn -3,7 grader.

Vi fikk snøfall flere ganger i mai, og det falt totalt 57,5 mm nedbør, nesten dobbelt så mye som normalen på 30 mm.

Mai var kjøligere enn april mange steder i landet. Månedstemperaturen for hele landet lå 0,3 grader under normalen. Det var også den fjerde våteste maimåned siden 1900.prosent av normalen.

Månedstemperaturen for hele landet lå 0,3 grader under normalen. Relativt kaldest var det på Vestlandet, Trøndelag, nordlige områder østafjells og i fjellet i Sør-Norge.

De kaldeste stasjonene i Norge var:

Juvvasshøe (Lom, Oppland,1894 moh) -3,8 °C (1,4 °C under normalen)
Gamanjunni (Kåfjord, Troms, 1237 moh) -2,7 (ingen normal ennå)
Trollheimen – Storhornet (Oppdal, 1550 moh) -2,0 °C (ingen normal ennå)

Månedsnedbøren var 150 prosent av normalen, og måneden er blant de ti våteste maimånedene i en serie som går tilbake til 1900.

De våteste stasjonene var

Innerdalen (Sunndal, Møre og Romsdal) 211,8 mm (307 prosent av normalen)
Eide på Nordmøre (Møre og Romsdal) 190,8 mm (195 prosent av normalen)
Hustadvatn (Fræna, Møre og Romsdal) 180,9 mm (201 prosent av normalen)

4 Comments
eldste
nyeste mest reagert på
Inline Feedbacks
View all comments
Odd Nyberg
Odd Nyberg
1 år siden

Temperaturen på kloden har stått stille i 18 år.
CO2-utslippene har økt markant, men snitt-temperaturen på jordoverflaten har flatet ut, viser offisielle målinger. Slikt skaper debatt i «Underhuset».

Egil Hjelmeland
Egil Hjelmeland
1 år siden

At «Temperaturen på kloden har stått stille i 18 år» er faktafeil. GISTEMP sier
+0.4, Hadcrut4 sier +0.3 grader siden 2000. Siden temperaturen gjorde et byks i 1998, var det mulig inntil 2013 å si at «temperaturen ikke har steget siste NÅ-1998 år». Men det går ikke lenger, temperaturen har siden vært godt over 1998 nivå.

Odd Nyberg
Odd Nyberg
1 år siden

Har alltid lurt på en ting jeg da…hvorfor er det bare en -1 – desimal når vi snakker om temperatur. Ja – de fleste nøyer seg med ingen desimaler. Ingen ! bruker 2 desimaler.
PS! Jeg vet svaret fordi jeg jobbet med trykk og temperatur da jeg jobbet som forsker ved SINTEF. Egil: jeg utfordrer deg herved til et eksperiment der vi skal måle forskjeller på 0,3 grader Celcius. Ring meg !

Oddvar Magne Skjørstadmo
Oddvar Magne Skjørstadmo
1 år siden

At gjennomsnittstemperaturen på jorda har steget med 0,3 og 0,4 grader, hmm, det kan jeg ikke si at jeg har merket så mye til. Men det jeg har merket, er at det er perioder om vinteren som er uvanlig varme, samtidig som det kan være lengre kuldeperioder. Og i sommerhalvåret så kan det være uvanlig høye temperaturer, og at været kan forandre seg til uvanlige kuldeperioder, endog snø nedover til Middelhavet. Det har blitt større temperaturforskjeller når det er varmt eller kaldt. Når varm luft er lettere enn kald luft, og ved større forskjeller, så settes luftmassene i hurtigere bevegelse,… Les mer »