Her kommer brukertilgangen på opp.no  20.januar. Vi innfører betalingsløsning.

Faksimile OPP 25. juli i år
Faksimile OPP 25. juli i år

Nok en dyretragedie på Dovrebanen

7 ungdyr påkjørt av toget

Ved 23-tiden mandag kveld ble sju kalver påkjørt og drept av et godstog mellom Oppdal og Fagerhaug.

Pressevakt Olav Nordli hos Bane Nor sier det var et sørgående godstog som kjørte på ungdyra.

– Dyreeier ble varslet, og det rykket mannskaper ut fra oss som ryddet opp på strekningen, sier han. Ifølge Bane Nor var det det totalt 14 dyr som hadde kommet seg ut av et jorde og gikk langs linja. Seks ble drept momentant, mens ett dyr ble avlivet på stedet.

Togpåkjørselen er den tredje i Oppdal og Rennebu i juli som rammer storfe. Tidligere har to togpåkjørsler tatt henholdvis fem og tre kalver i Rennebu. Dermed er 15 ungdyr påkjørt i løpet av kort tid.

For to år siden ble 14 kyr drept av et godstog ved Bøslett ved Berkåk, og i perioden 2008 til 2017 ble nesten 2500 dyr påkjørt og drept på Dovre og Raumabanen, nesten 1000 av disse var sauer.

Fire kommuner langs Dovrebanen gikk til sak mot Staten etter at 17 kyr ble påkjørt ved Gisna i 2006, men Høyesterett slo i 2012 fast at Jernbaneverket ikke hadde gjerdeplikt slik kommunene hevdet.

I OPP sist fredag krevde Senterpartiets ordførerkandidater i Oppdal og Rennebu, Siv Remetun Lånke og Geir Arild Espnes, en endring i lovverket, for å få slutt på alle togpåkjørselene.

De ønsker at Bane Nor skal pålegges å gjerde områder med mange beitedyr, ikke bare på Dovrebanen, men i hele landet.

I dag er det myndighetene selv som vurderer hvorvidt det er behov for gjerding.

Vennligst Logg inn for å kommentere