Magnus Marsdal
Magnus Marsdal

Står bak kritikerrost bok:

Marsdal til Oppdal

Forfatter Magnus Marsdals fortelling om to husmannsjenter fra ei helgelandsøy er utgangspunktet for foredraget i Oppdal torsdag kveld.

Det er Utdanningsforbundet i Oppdal som har fått Marsdal til Oppdal der han skal ta opp begrepet frihetsbegrepet i det moderne samfunnet. Foredraget er på Quality Skifer Hotel.

Foredraget tar utgangspunkt i boka «Frihetens mødre» som kom i fjor, og som forteller om vennskapet mellom husmannsjentene Sanna og Lina på den forblåste Brasøya på Helgelandskysten. Det knyttes et ubrytelig bånd mellom de to ved inngangen til forrige århundre før de blir atskilt av storhavet. Mens Lina emigrerer til Amerika, går søsteren Sanna inn i generasjonen som bygde Norge.

Med utgangspunkt i livet til oldemoren Sanna og søsteren Lina, undersøker Magnus E. Marsdal hvor den individuelle friheten står sterkest: i den norske velferdsstaten eller i Land of the Free?

Hundre år etter at Lina reiste til Amerika, er Norge blitt det forjettede land for hundretusener av mennesker på jakt etter et bedre liv. Hva slags samfunn møter Marsdals vaskehjelp fra Romania? Hvordan ta vare på arven fra de som bygde landet?

Betyr mer skatter og avgifter nødvendigvis mindre frihet?

Det er spørsmål Marsdal tar opp i boka som er blitt kalt venstresidens manifest.

Marsdal startet som journalist i Klassekampen i 1995 og var nyhetssjef fram til 2005. Marsdal har også vært spaltist i VG, Dagsavisen og Memo, og har gitt ut en rekke bøker. Han er i dag leder for tankesmia Manifest.

Vennligst Logg inn for å kommentere