Sjur Botheim Mitigard (8) og storebroren Jørgen (10) møtte opp med plakater for å demonstrere mot rivingen av setrene der bestefar Jørn har mange gode minner fra.
Sjur Botheim Mitigard (8) og storebroren Jørgen (10) møtte opp med plakater for å demonstrere mot rivingen av setrene der bestefar Jørn har mange gode minner fra.Bilde 1 av 4
Lesja-ordfører Mariann Skotte holdt appell for de frammøtte.
Lesja-ordfører Mariann Skotte holdt appell for de frammøtte.Bilde 2 av 4
Bengt Fasteraune er leder i Dovrefjell Nasjonalparkstyre.
Bengt Fasteraune er leder i Dovrefjell Nasjonalparkstyre.Bilde 3 av 4
Anne Stine Hjerkinn Ekre fra Hjerkinn fjellstue er sterkt imot rivingen av setrene i Vesllie.
Anne Stine Hjerkinn Ekre fra Hjerkinn fjellstue er sterkt imot rivingen av setrene i Vesllie.Bilde 4 av 4

Kan bli stoppet i tolvte time:

Kan bli stoppet i tolvte time

100 demonstranter møtte i morges opp for å demonstrere mot rivingen av Veslliesetrene. Nå kan den bli stoppet i tolvte time.

Med ordførerne i spissen møttes i morges demonstranter ved bommen på Snøheimvegen for å stoppe rivingen av seterbyggene i Vesllie på Hjerkinn.

Også KrF-topp i Oppdal, Morten Olsen, var på plass ved Hjerkinnbommen klokka halv syv mandag morgen for å være med på markeringen. Olsen forteller at rundt 100 fremmøtte var med på demonstrasjonen.

– Her må det brukes sunn fornuft. Setrene har stått der siden 1860 og er en del av kulturarven. Ingen kan forstå hvordan disse setrene kan forstyrre villreinen, sier Olsen på telefon fra Hjerkinn til Radio E6.

Han forteller om appeller fra ordførerne Oddny Garmo og Mariann Skotte fra henholdsvis Dovre og Lesja, samt næringsdrivende på Dovrefjell, Anne Stine Hjerkind. Hun varslet at hun ville lenke seg fast til bommen for å stoppe rivingen.

Aksjonsleder Ellen A. Syse opplyser til Nationen at hun nettopp har oversendt nesten 12.000 signaturer til statsminister Erna Solberg og klima- og miljøminister Ola Elvestuen med krav om at setrene i Vesllie skal bevares.

Saken har vekket et voldsomt lokalt engasjementet i bygdene rundt Dovrefjell, og Facebook-gruppen Bevar Vesllie har snart 10.000 medlemmer.

Leder i Dovrefjell nasjonalparkstyre, Bengt Fasteraune, holdt appell og har en enkel forklaring på de voldsomme reaksjonene saken har skapt fra Oppdal, Dovre, Lesja og Folldal.

– Folk føler seg tråkka på. I århundre har folk i bygdene rundt Dovrefjell ivaretatt fjellheimen og villreinen har vært sentral. Nå føler vi oss overkjørt, sier Fasteraune til Radio E6.

Han har skrevet brev til Dovre kommune og håper å stoppe rivingen tirsdag.

Det er Dovre kommune som har gitt rivingstillatelse, men nasjonalparkstyret ble aldri hørt i saken.

– Vi har klaget på vedtaket og bedt om oppsettende virkning som betyr at de ikke kan rive før klagen er behandlet, sier Fasteraune som i dag morges varslet Forsvarsbygg muntlig om at klagebrevet.

– Dette gjør vi selvsagt for å vinne tid, sier Fasteraune som håper regjeringen kan se på saken på nytt. Miljøvernminister Ola Elvestuen har fått kraftig kritikk for å stå fast på at setrene skal rives.

– Vi håper at regjeringen når de ferdig med bompengediskusjonen kan gå aktivt inn og stoppe rivingen av setergrenda på Dovrefjell.

Forsvaret overtok setrene fra lokale eiere, og har via Finn solgt seterhuset i Vesllie.

Fasteraune peker på at Snøheim også var eid av Forsvaret, men ble levert tilbake til DNT. Det offentlige burde overtatt setrene og gitt de tilbake til fjellstyrene, mener Fasteraune.

Lederen for Nasjonalparkstyret mener det er et paradoks at det siste Forsvaret skal gjøre før de forlater området er å rive ei seter som Fasteraune mener bør være et symbol på forhistorien på Hjerkinn.

Han er også opptatt av at kommunen hele tiden har blitt lovt å kunne drive næringsutvikling helt i utkantene av verneområdene:

– Det går ikke an å komme nærmere randsonen enn Vesllie, sier Fasteraune.

Han peker også på at det offentlige gjennom Snøheim og Viewpoint Snøhetta har kanalisert ferdselen for 40.000 mennesker på Hjerkinnplatået.

– Så fremstilles det som om ei setergrenda skal gi voldsomt til ferdsel og true villreinens eksistensgrunnlag, sier Fasteraune.

Vennligst Logg inn for å kommentere
1 Kommentartråd
0 Svar
0 Følgere
 
Kommentar med flest reaksjoner
Mest populære kommentartråd
1 Kommentarforfattere
Arne Dørum Siste kommentarforfattere
nyeste eldste mest reagert på
Arne Dørum
Gjest
Arne Dørum

Ole Elvestuen er ingen hvem som helst. I 2014 fikk en nyoppdaga snylteveps navnet » Aphelinus elvestuensis» Dette var en såkalt æresbevisning – kanskje den eneste Ole får. Hvi du ikke tror at en snylteveps kan vårrå oppkalla etter en politiker – Bare sjekk på Wikipedia.