PÅ HJERKINN: Miljøvernminister Ola Elvestuen og varaordfører Ingvill Dalseg så over til Veslliesetra da de var på Viewpoint Snøhetta i fjor høst.
PÅ HJERKINN: Miljøvernminister Ola Elvestuen og varaordfører Ingvill Dalseg så over til Veslliesetra da de var på Viewpoint Snøhetta i fjor høst.

Presset på internt i regjeringen

Presset på internt

Oppdals varaordfører tror setergrenda på Hjerkinn er berget og kan bli tatt over av fjellstyrene.

Dagen før gravemaskinene skulle kjøre innover og rive seterbyggene i Vesllie, snudde miljøvernminister Ola Elvestuen.  Han utsetter rivingen inntil videre etter store protester og demonstrasjoner på Hjerkinn mandag morgen.

Sammen med partikollega Hanne Velure fra Lesja, har Oppdals varaordfører Ingvill Dalseg presset på innad i Høyre for å stoppe den omstridte seterrivingen, og saken havnet helt oppe i sentralstyret.

Dalseg sitter også i nasjonalparkstyret, som også har vært sterkt imot rivingen.

Leder Bengt Fasteraune har vært i møter med Elvestuen – og fikk gjennomslag for sitt utsettelsesønske i dag.

– Er dette bare en utsettelse av rivingen til over valget, eller blir setrene fredet?

– Jeg har all grunn til å tro at dette blir stoppet, og at setrene blir stående, sier Dalseg til OPP mandag ettermiddag.

Samtidig understreker Dalseg at folk i lokalsamfunnene rundt Dovrefjell må være realistiske:

– Dersom folk tror at de opprinnelige eierne kan få tilbake setrene og bruke de som fritidseiendommer,  tar de feil. Det blir for kontroversielt, påpeker Dalseg.

– Innspillet fra Høyre lokalt er at myndighetene lar fjellstyrene overta setrene, som da kan brukes til oppsyn og annen næringsvirksomhet, sier Dalseg.

Hun mener kritikken som nå lokalt rettes mot firepartiregjeringen også må rettes mot de rødgrønne som hadde makten i årene etter at det ble vedtatt at det nedlagte skytefeltet skulle tilbakeføres til naturen.

– Rødgrønne flertallsregjeringer fra 2005-2013 kunne med letthet ha reversert dette vedtaket dersom man lokalt hadde hatt gehør i egen regjering. Begge kommuner satt med rødgrønne ordfører, men de gjorde det ikke, sa Hanne Velure i en appell på Hjerkinn i dag. Velure er lokalpolitiker i Lesja og sitter i sentralstyret i Høyre.

Hun peker på at Miljødirektoratet fikk gjennomslag for en strengere verneplan for det nedlagte skytefeltet enn det kommunene gjennom en fem år lang prosess ønsket. Viktige veier ble stående, setrene ble ofret.

Velure er glad for snuoperasjonen i regjeringen.

– Det er en hinsides bruk av offentlige ressurser å «rasere» et område der de fleste vil mene at kulturlandskapet og historien er like viktig som – og faktisk en viktig del av – det storslåtte naturlandskapet, sa hun i sin appell i dag.

Samme dag snudde Elvestuen og stoppet rivingen etter massivt press både innad i regjeringen og fra en folkeaksjon rundt Dovrefjell.

– Hvorfor gikk det så langt, Dalseg?

– Noen burde sett dette på et tidligere tidspunkt,  men ingen har vært oppmerksomme på setrene. Det er en klassiker, en ser ikke konsekvensen før i siste time.

Vennligst Logg inn for å kommentere