Daglig leder Toril Dullum Lund ved Joker Nerskogen håper at mange tar turen til butikken som er arena for dagens valgtorg. God ettermiddag Trøndelag sendes direkte fra klokka 14 og klokka 16.15 starter debatten.
Daglig leder Toril Dullum Lund ved Joker Nerskogen håper at mange tar turen til butikken som er arena for dagens valgtorg. God ettermiddag Trøndelag sendes direkte fra klokka 14 og klokka 16.15 starter debatten.

Samler lokalpolitikerne på Nerskogen:

Kjører debatt fra Joker

Daglig leder Toril Dullum Lund ved Joker på Nerskogen inviterer hele Trøndelag til å følge dagens politikerdebatt om hytteturisme og kommunereform.

Hytteturisme generelt og grønn hytteturisme spesielt er hovedsak når NRKs valgtorg besøker Oppdal og Rennebu fredag og rigger til basen for sine radio og tv- sendinger i Joker-butikken på Nerskogen.

Ettermiddagens valgdebatt er et samarbeid mellom NRK Trøndelag, Mediehuset OPP og Opdalingen. Også Adresseavisen er på plass med egne reportere. Debatten skal ledes av NRKs Elisabeth Skarrud og OPP-redaktør Per Roar Bekken.

–  Her er vi midt i vekstsenteret for hyttebygging i Oppdal og Rennebu. Sett i lys av at miljø er satt på dagsorden i valgkampen passer det bra med en debatt om hvordan hyttenæringa kan bli mer miljøvennlig, sier Per Roar Bekken til Radio E6.

Han viser til dagens meningsmåling i Adresseavisen der 78 prosent av de spurte svarer at det er viktig med lokale klimatiltak.

Lund Hyttebygg på Nerskogen er allerede i gang med å satse mer miljøvennlig.

–  Vi er bevisste på å trekke hyttene inn mot eksisterende bebyggelse, og da blir trykket mot den urørte naturen mindre og det bygges ikke ned mer enn nødvendig, sier Jan Perry Lund i Lund Hyttebygg til NRK Trøndelag. En positiv sideeffekt av å bygge mer konsentrert er i følge Lund at fritidsinnbyggerne legger igjen mest mulig penger lokalt.

Dette er også i tråd med satsingen til Nasjonalparken Næringshage, sier Asgeir Meland som er prosjektleder for Grønn Fjellhageby. Klima-avtrykk, naturmangfold og bærekraft er sentralt for prosjektet.

–  Vi har tatt utgangspunkt i kunnskapen i den lokale hyttenæringa og har bedt dem bidra sammen med kommune og kunnskapsmiljøet på NTNU. Vi ser en oppvåkning fra mange og næringsaktørene er veldig fremoverlent, sier Meland til Radio E6.

Meland forteller at selskapet Grønn Fritid AS har planer om en utbygging nettopp på Nerskogen som tilfredsstiller kravene til en bærekraftig utvikling. Bak dette selskapet står Lundhytta AS, Trond Narve Stavne og Tiki Eiendom, sistnevte firma eies blant annet av Ivar Langklopp og de profilerte Stokkøya-gründerne Roar Svenning og Torild Langklopp.

– Målet er oppstart til våren og prosjektet er veldig lovende, sier Meland. I tillegg jobbes det med et annet testområde der miljøløsningene skal testes ut enda mer optimalt. Det handler om alt fra bruk av klimavennlige byggematerialer, bygge- og energiløsninger og adkomst til hytta.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Dagens valgtorg er det fjerde i rekken, og NRKs prosjektleder Linda Bjørgan forteller om engasjerte politikere.

–  Vi ser at politikerne preges av valgkamp og alvor, uten at at det blir krangling. Det spriker veldig hva politikerne er opptatt av rundt om i kommunene, men alle er løsingsorienterte, sier Bjørgan til NRK.

I alt 150 politikere er med på årets valgtorg og årets debattema er plukket ut i samarbeid med de 15 lokale mediehusene NRK samarbeider med.

Også kommunereform settes på dagsorden. Mens Rennebu har sagt nei til fusjon, har Oppdal åpnet for sammenslåing med nabokommunen.

– Vi har tenkt å ta med litt om dette temaet også. Det er fortsatt et aktuelt spørsmål som har vært behandlet i Oppdal og Rennebu, påpeker Bjørgan.

NRK Trøndelag sender God Ettermiddag Trøndelag fra Nerskogen kl. 14.00 og fra klokka 16.15 kan politiker-debatten sees på nrk.no, opp.no, adressa.no og opdalingen.no

Disse deltar i debatten:

Fra Oppdal: Tor Snøve (Ap), Ingvill Dalseg (H), Tor Olav Naalsund (MDG), Haakon Nordseth (V), Tore Aasheim (SV), Geir Arild Espnes (Sp) og Morten Olsen (Krf).

Fra Rennebu deltar Siv Remetun Lånke (Sp), ordfører Ola Øie (Ap), Per Arild Torsen (Krf), Jan Arve Nyberg (H) og Eli Krogstad (V).

Vennligst Logg inn for å kommentere