IMG_0597

Biskop emeritus av Nidaros bispedømme, Tor Singsaas åpnet utstillingen på Håggåsetra lørdag

Musikk

Ronny Martinsen og Sølvi Dons Ronvoll Uv

masse maling

– Dette er nok det bildet jeg har brukt mest tid, det inneholde flere liter maling, sier Jarle Farmen

lys

Benth Owesen har laget kunst av gjenbrukt glass

flere

Benth Owesen har laget kunst av gjenbrukt glass, her av glassflasker

grønn

Benth Owesen har laget kunst av gjenbrukt glass, her av glassflasker

IM

Ingrid Mellem betrakter Farmens kunstverk

takk

Unni Larsen takker Tor Singsaas (t.v.). Til høyre står Jarle Farmen og Benth Owesen

Folk

Det ble folksomt inne i galleriet da åpningen ble flyttet innendørs.

Åpnet vandringen i kunstnerliv på Håggåsetra:

– Kunst åpner døren til livet

Biskop emeritus av Nidaros Bispedømme, Tor Singsaas, åpnet årets utstilling på Håggåsetra i Gisnadalen lørdag.

Lørdag åpnet Børge Dahle og Unni Larsen galleriet på Håggåsetra for 12. gang, i år hylles to vandringsmenn og deres kunstnerliv.

Det er kunstnerne Jarle Farmen og Benth Owesen som stiller ut sine verk på Håggåsetra i år, utstillingen har fått navnet «Vandringsmenn».

Ved inngangen til Gisnadelen ligger idylliske Håggåsetra med utsikt over fjellheimen. Utenfor skigarden som omkranser setertunet beiter sauene som er på sommerbeite i dalen. Det strømmer på med folk som vil få med seg åpningen av årets utstilling, over 100 personer finner veien til stetertunet lørdag.

De gråe skyene har lagt seg over Gisnadalen, og sommertemperaturen har dratt sin vei, men det gjør ikke noe. Selve åpningen blir flyttet innendørs slik at gjestene skal slippe å stå ute. Dahle gir en kort introduksjon om utstillingen før Sølvi Dons Tronvoll Uv og Ronny Martinsen fremfører vandringsvise av Einar Skjæraasen som er inspirasjonen bak verkene Farmen stiller ut. Etter Tronvoll Uv og Martinsens soloopptreden av visen inviteres publikum med til allsang.

Det ærefulle oppdraget med å åpne utstillingen har biskop emeritus av Nidaros Bispedømme, Tor Singsaas, fått. Singsaas forteller at han har relasjon til både Farmen og Owesen.

– Jarle var læreren min på realskolen, blant annet i tegning. Han tilført mye god inspirasjon og var et godt forbilde, men jeg tror nok han oppdaget tidlig at det ikke var noe talent han hadde foran seg, sier Singsaas til latter fra publikum, Farmen og Singsaas selv.

–  Og Benth du har en unik fargerikdom, hjemme hos oss henger det en gylden sommerfugl, det er det vakreste symbolet på livet, sier Singsaas.

Han forteller videre at kunstnere på mange måter er de som åpner døren inn og ut til livet.

– I denne utstillingen er vandringsmenn tema, det handler ofte om å gjøre oppbrudd og dra hjemmefra, men det handler også om å oppleve ting og å komme hjem igjen. Nå er jo Farmen og Owesen vandringsmenn i den forstand at de formidler hvordan ting de har opplevd er gjennom kunsten sin. Etterpå er man aldri den samme som man var før man la ut på vandringen, sier Singsaas.

Jarle Farmen har drevet med kunst nesten hele sitt liv, og han var den første som stilte ut i galleriet på Håggåsetra, men årets utstilling blir hans siste.

– Etter planen er dette min siste utstilling, selv om Dahle tviler, sier Farmen.

Han har selv hytte i Gisnadalen og har vandret mye i området rundt Håggåsetra, Farmen synes det er fantastisk å få stille ut på Håggåsetra.

– Dette er jo på mange måter et lite hjemsted for meg, jeg har jo drevet mye med jakt og fiske i området, sier han.

Inspirasjonen til årets utstilling har han hentet fra Einar Skjæraasens vandringsvise.

– Man kan nærmest plukke hva som helst fra teksten til Skjæraasen og male et bilde til det, sier Farmen som har hengt opp utdrag fra visen ved bildene de har inspirert.

Også Benth Owesen synes det er en stor ære å få stille ut på Håggåsetra fro første gang.

– Det er en spennende nærhet til naturen og elementene rundt setra. Jeg har jobbet intensivt de siste månedene for å ferdigstille alt til utstillingen, sier Owesen.

I et av de tre husene det stilles ut i har Owesen valgt gjenbruk som tema, her har han funnet gammelt glass av forskjellige slag og gitt det nytt liv.

– Jeg er opptatt av at mye av det man kaster kan ha kvaliteter i seg, i tillegg er gjenruk et tema som opptar mange, så jeg og Dahle fant ut at det burde være med som et tema under utstillingen, sier Owesen. Han legger til at vandringen i hans kunst er gjennom fargene og nyansene.

Blant de over 100 gjeste som har tatt turen til Håggåsetra denne gråværslørdagen er Heidi Pawlik Carlson, hun forteller at hun er svært fascinert av glasskunst.

– Spesielt det gjenbrukte glasset er spennende, hvor det ser ut som det har et slags blondemønster i seg. Jeg liker veldig godt Owesen sin kunst, den er nytenkende og anvendelig i tillegg til at den gir et fint fargespill, sier Pawlik Carlson.

Også Ingrid Mellem har tatt turen til Håggåsetra.

– Det er veldig mye fint her. Jeg er her nesten hvert år, så for meg er det mye av opplevelsen bar å være her på setra, også synes jeg de er svært flinke til å sette sammen kunsten, spesielt hvordan bildene og glasset harmonerer med hverandre, sier Mellem.

Utstillingen på Håggåsetra er åpen hver fredag, lørdag og søndag frem til 25. august.

Legg inn kommentar
Legg inn kommentar
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
>

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert