Foto: NSB

Mobilforsterkere skal få opp farten:

Lover verdens beste tognett

Det blir bedre og raskere nettdekning på togene når mobilforsterkere installeres på en rekke strekninger i høst.

Selskapet Norske tog vil anskaffe 4G mobilforsterkere som vil gi en høyere hastighet på datanett for togpassasjerer.

– Med denne tekniske løsningen ligger vi an til å få den beste dekningen på tog i verden, sier administrerende direktør i Norske tog, Øystein Risan i en pressemelding.

Montering av forsterkerne i togene starter i høst. I tillegg vil alle nye Flirt-togsett bli levert med oppgradert mobilforsterkerløsning med to mobilforsterkere per togsett.

–  Om dekningen på utsiden av toget er tilstrekkelig vil det være mulig å streame video og bruke nettet til jobb og underholdning, sier Risan.

Norske tog har i august testet den nye løsningen på Flirt-tog. Norge er et av de første landene i verden som tar teknologien i bruk i trafikk. Den største fordelen med den nye løsningen er at den gir mer stabil datakapasitet for reisende. Særlig i områder med svake signalforhold vil datahastighet bli bedre.

– Nordmenn er i verdenstoppen i bruk av smarttelefon og mobildata, og er vant til å ha internett med seg i lomma. Folk forventer stabilt internett og tilgang på digitale tjenester også på toget. Bedre dekning gjør det mer attraktivt å reise med tog. Det har vært høyt prioritert fra Norske tog å finne frem til den aller beste teknologien. De nye 4G mobilforsterkerne vil gradvis gi forbedringer allerede fra høsten 2019. Norske tog sitt langsiktige mål er stabilt 5mbit/s for alle passasjerer, sier Risan.

En mobilforsterker (repeater) montert i toget fanger opp teleoperatørenes dekning på utsiden av toget, forsterker signalene og sender dem ut igjen som tradisjonell mobildekning inne i toget. Dette er en teknologisk løsning som er bedre og mer stabil enn en Wifi-løsning.

Togtypene 70 og 73T som trafikkerer Østfoldbanen har høyeste prioritet. I tillegg skal vogner Type 5, Type 7 og sovevogner WLAB2, som benyttes i dag -og nattog i trafikkpakke Sør, Nord og Vest, få nye 4G mobilforsterkere. Dovrebanen og Trønderbanen tilhører trafikkpakke Nord.

Norske tog starter monteringen av 4G mobilforsterkere høsten 2019. Utstyret som installeres er tilpasset for oppgraderinger slik at det raskt kan oppgraderes til neste versjon.

 

 

 

 

Legg inn kommentar
Legg inn kommentar
Annonse
>
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert