Her kommer brukertilgangen på opp.no  20.januar. Vi innfører betalingsløsning.

Venstretopp refser Elvestuens seterrasering:

Nordseth refser egen statsråd

Venstres listetopp i Oppdal går kraftig ut mot sin egen partifelle, miljøvernminister Ola Elvestuen. Han bør ta tak i langt større problemer for villreinstammen på Dovrefjell enn ei setergrend, mener Nordseth i dette debattinnlegget.

Riving av Veslliesetrene er rett og slett å starte i feil ende!

Villreinstammen på Dovrefjell har vi et overordnet stort ansvar for å passe på. Den er umistelig. Derom hersker ingen tvil. Hovedansvaret for det har regjeringen med miljøvernminister Ola Elvestuen på topp. Med sine rådgivere i Miljødirektoratet i ryggen bestemmer han seg nå for å rive Veslliesetrene. Gamle kulturminner fra et aktivt og nøysomt høyfjellslandbruk. Selve lokalhistoria vår blir nå lagt på skafottet for å gi villreinen marginalt bedre forhold. De som har beitedyr i området ønsker å ivareta kulturhistoria rundt setervangene i kombinasjon med tilsyn av beitedyra sine.

Det får de ikke lov til.

Tvers over på andre siden av dalen kneiser den berømte limtreklossen Snøhetta Viewpoint. Denne genererer massiv trafikk inn mot samme område, samtidig som gangveien opp sperrer et gammelt reinstrekk. Klossen er et signalbygg og et prestisjeprosjekt med mange høye og mørke beskyttere, da kommer du til kort når du bare er et gammelt salrygga, værbitt og ressurssvakt seterfjøs.

Har noen virkelig spurt reinen hva de vil ha? De gamle setervangene de har beitet rundt i alle år, med en og annen «sambygding» som nå og da er inne og ser til dyra sine, eller en diger kloss med speilglassruter, og tusenvis av turister. Begge deler på hver sin side av samme dalen. Jeg og flere med meg er ikke i tvil.

Det som enda verre er, noen kilometer lenger nord har vi Dovrefjells mest effektive reinssperre. En tett trafikkert Stroplsjødal, med turisthytta Reinheim i andre enden. Dette er det bred enighet om at er et virkelig stort problem for reinens trekkruter. I særdeleshet veien til fødestua – kalvingslandet. DNT og nikkersadelen er tydeligvis nesten like godt beskyttet som villreinen selv. De fikk utrolig nok bygge en turistmaskin med 80 senger midt inne i storstua til villreinen – Snøheim.

Den gang var alle enige om at Reinheim burde rives av hensyn til villreinen. Da dette ble behandlet var det et forferdelig spetakkel, men DNT sitt hovedkontor lå i Storgata. Gangavstand til alle beslutningers høyborg «Det norske storting» hjelper. Resultatet vet vi – turistmaskinen Snøheim og i tillegg et fortsatt sprell levende Reinheim.

Nei, vår egen miljøvernminister – når du får inn en pasient med store hjerteproblemer starter du ikke med å fjerne ei vorte på venstre stortå, da forsvinner troverdigheten din.

Ta tak i de store og reelle problemene villreinstammen vår sliter med rundt Snøheim , Reinheim og Stroplsjødalen, ikke begynn med å gå løs på noen slitne, salrygga og knapt besøkte setre.

Til slutt – En ting er jeg helt sikker på miljøvernminister Ola Elvestuen. Villreinen er ikke i tvil om hvor du bør sette inn støtet, og det er vel egentlig den som bestemmer !

Lokalpolitiker Oppdal Venstre Haakon Nordseth

Vennligst Logg inn for å kommentere
6 Kommentartråd
0 Svar
0 Følgere
 
Kommentar med flest reaksjoner
Mest populære kommentartråd
6 Kommentarforfattere
Inge Bertil BrusethFjeldsetnesErik sverre VikenHaakon NordsethAud Siste kommentarforfattere
nyeste eldste mest reagert på
Arne Robert Skaslien
Gjest
Arne Robert Skaslien

Denne saken opptar veldig mange med god grunn. Meget godt skrevet Håkon der du har fått fram alle viktige momenter, ikke minst fokuset på DNT problemet med deres okkupasjon av fjellet med velsignelse fra Høyborgen på Karl Johan. Hvis Elvestuen med sine rådgivere virkelig er så opptatt av Villreinens levekår, så bør de kanskje begynne å utrede riving av Snøheim i stedet for disse setrene.

Aud
Gjest
Aud

La setra stå. Villreinen har det utmerket. Stammen vokser og om jeg forstår det rett så klarer man ikke ta ut nok dyr. Tenker at DNT her blir huggstabbe for et problem som er mye mer sammensatt. Har selv observert en betydelig økning i moskusafari/dagsbesøk opp Stroplsjødalen i sommer. DNT busset ikke inn sine gjester før 28.juni i år I god tid etter kalving. Sett fokus på miljø og kampen mot temperaturstigning. Ikke ta organisasjoner som fremmer helsa vår.

Haakon Nordseth
Gjest
Haakon Nordseth

Aud , vi er nesten enige. DNT er en flott folkehelsebyggende organisasjon, men……I Snøheim Reinheim problemstillingen burde de tatt ansvar og sagt. » Vi har fått Snøheim i villreinens storstue, derfor fjerner vi Reinheim som takk til Villreinen». Det var intensjonen. Reinheim står der fortsatt, og kalvtunge simler engster seg for å krysse på vei til kalvingslandet sitt. Villrein lever på den absolutte eksistensgrensa, og trenger all den hjelp den kan få. Her bør DNT vise ansvar og fjerne Reinheim. Dette ville redusert trafikken betydelig. Temperaturstigning og et stadig press på høyfjellsmiljøene våre tillegger oss alle, og i særdeleshet Organisasjoner… Les mer »

Erik sverre Viken
Gjest
Erik sverre Viken

Grunnet nedslitne beiter på vestsida av Dovrefjell, kryssa reinsdyr jernbanen og den gangen riksveg 50, over til østsida. Fra Dovrefjell gjennom seterdaler og fjellet i Oppdal, spredte reinen seg over et stort område til Innset og Kvikne i nord, og østerdalsfjella. Inn i dette svære området med rike beiter sommer som vinter, går det trafikkerte veger fra alle kanter. Orkelsjøvegen med vegene inn Unndalen og Orkeldalen er vel de mest brukte av disse vegene, og her krysser reinen til stadighet på sine vandringer. På et relativt lite område som Flåen, kan en til stadighet se villrein, og er en heldig,… Les mer »

Fjeldsetnes
Gjest
Fjeldsetnes

Det bør også nevnes hvorfor vi fikk nedslitte beiter.

Inge Bertil Bruseth
Gjest
Inge Bertil Bruseth

Har hain Ola Elvestuen kjøpt Sætra???