Oppdal flyplass, graving_MF

Området på flyplassen som nå snart er drenert ferdig, er på nærmere 30 dekar. Foto: MORGAN FRELSØY

Oppdal flyplass, graving-web_MF

Otto Vollan konstaterer at gravearbeidene med grøfta nærmest flystripa nå er kommet så langt at det kun gjenstår å legge pukk i bunnen før drensrør kommer oppå der. Disse dekkes deretter med singel før grøfta fylleg igjen, ifølge maskinfører, Gunnar Sanden hos Vikinglaft. Foto: MORGAN FRELSØY

Flyplassen, stridsvogner

Stridsvogner ved flyplassen under Nato-øvelsen i november i fjor. Foto: MORGAN FRELSØY

Måtte grave opp hele hoppfeltet etter Trident Juncture:

Retter opp i Nato-skadene ved flyplassen

Skadene de tunge stridsvognene påførte Oppdal flyplass kommer opp i minst 1 million kroner. Nå grøftes det og legges dreneringsrør i hele feltet mellom flystripa og hallen til flyklubben etter Nato-øvelsen sist høst.

Det var under Trident Juncture, den store Nato-øvelsen i fjor høst, at området som til vanlig brukes til landingsfelt for fallskjermhoppere, ble ødelagt av tunge M1 Arbrams-tanks (57 tonn) og andre beltegående kjøretøy.

Området det er snakk om, ligger mellom bygningene og flystripa på Oppdal flyplass. Det består av en forholdsvis fin morenemasse, som allerede i utgangspunktet var lite drenerende, ifølge Otto Vollan, assisterende flyplassjef.

– Når det ble kjørt flere tunge tanks inn på dette området, ble grunnen komprimert slik at overflata ble ekstra bløt når snøen forsvant i vår, utdyper Vollan.

Nå pågår det omfattende arbeidet med å utbedre skadene, noe som ikke ville vært mulig uten å måtte grøfte i dybden og drenere hele feltet, ifølge Vollan, som opplyser at området er på nærmere 30 dekar.

– Nå er det gravd og drenert hele veien, sier han og viser OPP tegningene over nettverket av drensrør som er systematisk plassert på rundt to meters dybde.

Når OPP er innom, er tre store gravemaskiner fra Vikinglaft i sving på området, blant annet med ei lang grøft nærmest selve flystripa.

– Vi ser at dreneringen virker, for det renner vann ut i enden (nede ved veien, red. anm.) hele tiden, sier Vollan og tilføyer at hele området til slutt skal planeres og såes i.

Det betyr at fallskjermhopperne ikke får bruke området denne sesongen, og må finne andre landingsplasser ved flyplassen når det er luftsportsstevner i Oppdal.

Les mer i kommende utgave av OPP.

Kommentarer (2)

 1. Morgan Frelsøy For 4 måneder siden

  Den tar vi til etterretning, Asbjørn :) - og retter.

 2. Asbjørn Liberg For 4 måneder siden

  M1 Abrams ikke Abrahams

Legg inn kommentar

Kommentarer (2)

 1. Morgan Frelsøy For 4 måneder siden

  Den tar vi til etterretning, Asbjørn :) - og retter.

 2. Asbjørn Liberg For 4 måneder siden

  M1 Abrams ikke Abrahams

Legg inn kommentar
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
>

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert