Arve Withbro med staven som Oddvar Brå brukte – og ikke brakk – i den dramatiske VM-stafetten i 1982.
Arve Withbro med staven som Oddvar Brå brukte – og ikke brakk – i den dramatiske VM-stafetten i 1982.

Samlet klenodier i sjelden skiutstilling:

Staven som ikke brakk

Brå brakk staven i 82 – på Rennebumartnan kan du sjekke den som holdt.

«Treskienes historie» heter skiutstillingen under Rennebumartnan. Der trekkes tre fram som produkt under temaet NATURligvis, og da er de selvsagt at det blir treski i kommunen som fostret den siste verdensmester på treski, Magne Myrmo i 1974. Selvsagt er både ski og utstyr fra den berømte dagen 19. februar 1974 med i utstillingen.

Teigen lover at skisamler Arve Withbro har fått med mange andre godbiter i samarbeid med Rennebu historielag og Rennebu idrettslag som har annonsert etter ting til skiutstillingen.

Arve Withbro selv sier til OPP at det viktigste for å få til denne utstillingen, har vært velvilligheten fra utlånerne. Han ringte selv Oddvar Brå for å låne staven som ikke brakk.

– Jeg kjenner ham litt, og han sa «ja», sier Withbro.

Blant mye annet har de også fått tidligere stortingsrepresentant Jostein Berntsens hoppski.

– Han tok sikkert 300 premier med de skiene, forteller Teigen til OPP.

Birkebeinerskiene som skimakeren på Lønset, Endre Hals, lagde til filmen «Birkebeinerne» er på plass, det samme er kopier av Reinheimskia, den 1300 år gamle skia som ble funnet på en isbre i Lom høsten 2014.

Withbro har reist Norge rundt etter ski, og fått lånt ski fra Sverresborg museum, samt privatpersoner og andre museum.

Blant klenodiene i samlingen er skiene polfarer Otto Sverdrup lagde om bord på «Fram» på slutten av 1800-tallet, og barneskiene Erik Håker tok sine første svinger med, de siste lånt ut av skimuseet i Oppdal.

– Det var morfaren, Erik I.Bjerke, som laget dem, forteller Withbro. De er velbrukte; det er ikke tilfeldig at han havnet på pallen, legger han til, og ramser opp alle pallplasser Håker har tatt gjennom karrieren.

Skiproduksjon i seg selv har det også vært i nærområdet, blant annet på gården Herrem i Rennebu. Derfra kan man også finne utstyr som viser at man ikke tok lett på faget ski, den gangen, heller.

Det artigste innslaget på utstillingen er likevel ikke ski, men en stav.

Det er nemlig staven Oddvar Brå holdt i venstrehånda da staven i høyrehånda brakk under den dramatiske innspurten under VM-stafetten i Holmenkollen i 1982.

– Dette er staven som ikke brakk i 1982. Den litt mindre kjente staven, som ikke mange har brydd seg om. Nå løfter vi den fram i lyset, humrer martnasgeneral Kenneth Teigen.

Like muntert blir det helt sikkert lørdag ettermiddag når folkeminnegransker og skiekspert Thor Gotaas skal holde foredrag om treskienes historie. Gotaas er et oppkomme av historier og anekdoter, og har tidligere besøkt Oppdal med historier fra skiløperliv.

Vennligst Logg inn for å kommentere