«VENSTREHÅNDSARBEID»: Miljøvernminister Ola Elvestuen (V) avventer seterrivingen på Dovrefjell på grunn av uro; Bengt Fasteraune kaller rivingsvedtaket venstrehåndsarbeid.
Kurt Oddekalv i Miljøvernforbundet går ut mot rivingen av Vesllie-setrene på Dovrefjell. Bygningene ligger noen hundre meter unna Viewpoint Snøhetta, der Elvestuen høsten 2018 innlemmet det tidligere skytefeltet i nasjonalparken. FOTO: Per Ole Aalberg, arkiv

Fasteraune tror setrene er berget

Utsetter rivinga

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) utsetter omstridt riving av seterbygninger på Dovrefjell.

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) har besluttet å utsette rivingen av seterbygningene i Vesllie på Hjerkinn etter massive protester.

Rivingen skulle starte i morgen, og i morges var hundre demonstranter på plass på Hjerkinn for å protestere.

Nå snur Elvestuen.

–  Det er mye engasjement og uro i denne saken. Vi har derfor valgt å utsette rivingen. Den vil ikke bli gjennomført i høst, sier statsråd Ola Elvestuen i en pressemelding.

Beslutningen endrer ikke på tidligere vedtak om utvidelse av Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark, presiseres det i pressemeldingen. Formålet med utvidelsen av nasjonalparken er å legge forholdene til rette for villrein, sier Elvestuen.

– Forsvarsbygg har gjennomført Europas største restaureringsarbeid for natur. Vesllie må sees i sammenheng med hva som er nødvendig for å ta vare på villrein. Bygningene er i seg selv ikke vurdert til å ha stor verneverdi, sier Elvestuen.

Tror setrene er berget

Styreleder i Dovrefjell Nasjonalparkstyre, og stortingsrepresentant Bengt Fasteraune (Sp), er fornøyd. Han ba i et brev til Dovre kommune om at rivingen ble stoppet fordi nasjonalparkstyret ikke ble hørt i selve rivingssøknaden.

– Jeg tror at når man har en halvdårlig sak, uten faglig belegg, som virker som den er foretatt med venstrehanda, og møter et så tydelig folkelig engasjement som er godt faglig basert, så er det vanskelig å stå i det over tid, kommenterer Fasteraune til OPP.

Han viser til at man i denne saken ikke trenger å endre noe i forhold til vernet.

– Det er kun en dønn konkret ting som seterbygningene dette dreier seg om.

Fasteraune tror Vesllie med dette kan være berget.

– Jeg tror man er på vei til å finne gode løsninger og legge opp til en fornuftig bruk av verneområdene når det gjelder tradisjonell bruk. Man kan bruke bygningene til tilsyn og oppsyn, sier Fasteraune.

Han legger til:

– I en dialog finner man gode løsninger.

Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng  mener også det er et steg i riktig retning at statsråd Ola Elvestuen utsetter omstridt riving av setrene på Dovrefjell:

– Lokalbefolkningen har i denne saken blitt fullstendig overkjørt av en arrogant regjering og minister. Arbeiderpartiet forventer at dette ikke bare er et valgkamputspill, men at regjeringen nå for godt stopper demonteringen av våre felles kulturminner og stopper rivningen av setrene på Dovrefjell, sier Stenseng til OPP.

Vennligst Logg inn for å kommentere
2 Kommentartråd
0 Svar
0 Følgere
 
Kommentar med flest reaksjoner
Mest populære kommentartråd
2 Kommentarforfattere
Oddvar Magne SkjørstadmoLars Vognild Siste kommentarforfattere
nyeste eldste mest reagert på
Lars Vognild
Gjest
Lars Vognild

En venstrepolitiker på nasjonalt plan som endelig tok til fornuften når protestene ble store nok! I motsetning til lokallaget her i bygda, som enstemmig trumfet igjennom salg av Oppdal Everk, og sørget for flertall. Og det på tross av store protester om morgenen den dagen avgjørelsen falt, og med atskillig mer tyngde målt i tonn i forhold til dagens protestaksjon! To forskjellige saker riktig nok, og at skylda for utfallet i everksaken kan fordeles på flere, men det er vel snart kommunevalg!

Oddvar Magne Skjørstadmo
Gjest
Oddvar Magne Skjørstadmo

Vedtak om riving gjelder vel inntil det blir vedtak om ikke å rive setrene. Så når alt virvaret har roet seg, så er de vel igang igjen i det stille. Seterhusa skal vel ned, basta.