Hopp til hovedinnhold

Fulgte rådmannens tilråding:

Tillater catskiing til Blåøret

Bygningsrådet besluttet mandag enstemmig å tillate catskiing til Blåøret, innenfor visse rammer. – Dette har vi ventet på, vi som vil til fjells og orker å gå på ski, sa Ola Skarsheim som ledet møtet akkurat da.

Oppdal skisenter har gledet seg til å gjenoppta de populære tråkkemaskinturene til Blåøret – som de måtte stoppe i 2006. Da mente myndighetene at tilbudet, som skisenteret hadde hatt i 35 år, var forbudt etter loven om motorferdsel i utmark.

Les også: Blåøretkjøring kan gjenopptas 

Nå har Miljødirektoratet åpnet for at Oppdal og fem andre kommuner kan forsøke slik kjøring for å finne ut om det kan gi skisentrene økte inntekter uten at det går utover natur, friluftsliv eller reindrift.

Til vinteren kan skisenteret få gjenoppta kjøringen, men nye forskrifter setter sterke begrensninger på kjøringen.

Plankontoret har utredet saken for Oppdal kommune og fastslår i sin konsekvensutredning at tiltaket vil kunne forstyrre reinen i en sårbar årstid. Derfor vil de begrense turene til perioden 1. April til 20. April, eller 2. Påskedag dersom denne dagen kommer senere. I helger og i påskeferien kan en kjøre maks to turer per dag. Det vil kunne gi 18 turer i påska, samt fire turer hver helg i april utenom påske.

– Dette er et kjempefint tiltak, sa Olav Martin Mellemsæter (H) i bygningsrådet.Han har jobbet med scooterløyper i Oppdal tidligere, og konkluderte med at når reindriftsforvaltningen er imot catskiing i enkelte perioder, blir det vanskelig å få det til.

Enhetsleder Ane Hoel i plan og forvaltning i Oppdal kommune forklarte imidlertid at man etter dialog med reindriftsforvaltningen har sett at det varierer om reinen befinner seg i dette området.

– Skisenteret kan søke etter 1. mars, og er det ikke rein i området, kan man åpne for kjøringen tidligere, sier hun.

Skisenteret ønsket å kjøre fra januar til påske, samt i vinterferie og påske.

– Det var veldig populært den gangen de drev med det, sa Ola Skarsheim (Sp) han ledet bygningsrådet siden Arnt Gulaker (Ap) som jobber i Oppdal skisenter, var inhabil.

Det er fem år siden Oppdal skisenter søkte om å ta folk opp igjen til Blåøret (1605 moh), og tre traseer er tegnet inn fra Vangsli, Ådalen og Stølen.

Oppdal skisenter har sett for seg toppen av Vangshøa og Aurhøa i Stølen som utgangspunkt for turer fra januar til april, samt vinterferie og påske.

På hver tur kan tråkkemaskinen ta med maksimalt 50 personer.

Vennligst Logg inn for å kommentere
5 Kommentartråd
0 Svar
0 Følgere
 
Kommentar med flest reaksjoner
Mest populære kommentartråd
4 Kommentarforfattere
Arne DørumOddvar Magne SkjørstadmoKurt GuldvikOdd Nyberg Siste kommentarforfattere
nyeste eldste mest reagert på
Odd Nyberg
Gjest
Odd Nyberg

At dette har vært ulovlig er for de fleste komplett uforståelig.
Hvis loven om motorferdsel i utmark stoppet dette i 2006, men ikke nå, så må jo loven være endret ?
Kan det tenkes at dette handler om at noen viktige personer har gått av med pensjon, noe jeg selv har erfart som eneste løsning, i enkelte byråkratiske saker i offentlig forvaltning ?

Kurt Guldvik
Gjest
Kurt Guldvik

Hvorfor ikke sette opp skitrekk helt til tops av Blåøret.
Da slipper man at motoriserte kjøretøy ferdes der oppe.
Kun tråkke maskina…

Oddvar Magne Skjørstadmo
Gjest
Oddvar Magne Skjørstadmo

» Catskiing» ja, artig uttrykk forresten;» katta går på ski», eller noe sånt på norsk. Og så synes jeg det er rart at det vurderes for og imot at ei tråkkemaskin får kjøre en eller annen tur innover til Blåøret, og kanskje andre topper innpå fjellet der, med skiturister på slep, og å lage skispor. Det en bør fokusere på, er at tråkkemaskina skål slepe opp mot 50 skigårere pr tur innover til blåøret og omegn. Hvis det skal skje kanskje 5 turer pr dag, så vil vel det bli rundt regnet 250 stk. skigåere i området der. Hvis noen… Les mer »

Arne Dørum
Gjest
Arne Dørum

Du får ta en prat med Arnulf. Han kan nok kanskje overbevise deg om at ideen din ikke er så smart –

Arne Dørum
Gjest
Arne Dørum

Min kommentar går på Guldviks håpløse ide om skitrekk til Blåøret. Det var kanskje en dårlig spøk?