Ordfører Ola Øie og varaordfører Marit Bjerkås (Ap) skal styre Rennebu kommune i fire nye år. Ap skal også lede hovedutvalget for helse, omsorg og oppvekst.
Ordfører Ola Øie og varaordfører Marit Bjerkås (Ap) skal styre Rennebu kommune i fire nye år. Ap skal også lede hovedutvalget for helse, omsorg og oppvekst.

Ingen lederposisjoner til partnerne:

Ap gjør rent bord

Verken Høyre eller Venstre gjorde krav på sentrale posisjoner i forhandlingene med Ap i Rennebu som tar de fleste ledervervene.

–  Det var ingen av de andre partiene som hadde ambisjoner om å få varaordføreren eller andre lederposisjoner, kommenterer leder i forhandlingsutvalget i Rennebu Ap, Inger Helene Havdal overfor OPP.

Torsdag formiddag ble lederkabalen for de neste fire årene i Rennebu presentert i kommunehuset på Berkåk.

Ordfører Ola Øie (Ap) skal styre kommunen også de neste fire årene sammen med Høyre og Venstre.

Øies partifelle, Marit Bjerkås, fortsetter som varaordfører, en rolle hun skal kombinere med sitt nye verv som fylkestingsrepresentant.

Ap fikk 42,1 prosent av stemmene og ble klart største parti med ni av 21 mandat i kommunestyret. I motsetning til forrige valg fikk også Jan Arve Nybeg (H) og Eli Krogstad (V) plass i kommunestyret og alliansen har dermed nødvendig flertall.

Krogstad får plass i formannskapet og Høyre får trolig nestlederen enten i Hovedutvalg for miljø, teknikk og landbruk (MTL), eller hovedutvalg for oppvekst og omsorg (HOO), bekrefter Inger Helene Havdal.

Ledervervet i MLT får opposisjonen fylle, mens Ap også skal lede HOO.

–  Det er ikke bestemt hvilke personer som skal lede utvalgene ennå, sier Havdal.

  –  Er dette en raus fordeling av posisjoner i alliansen?

–  Høyre og Venstre har kommet inn med nye kandidater i kommunestyret, men ingen av partiene hadde ambisjoner om å få varaordføreren eller andre lederposisjoner, sier Havdal.

I dagens Nyhetsmorgen i Radio E6, svarte Eli Krogstad slik på spørsmål om hvorfor partiet ikke krevde varaordføreren:

–  Det er det sikkert mange som mener, men vi ser ikke mørkt på at dette fortsetter, sa Krogstad. Hun mener Øie har fått et bredt tillitsvotum ut over rene stemmer, og at valgresultatet var viktigst for Venstres videre støtte.

–  Så går det godt i Rennebu og vi har jobbet godt sammen den siste perioden.

Det er ikke et valgteknisk samarbeid, men en politisk plattform som ligger til grunn for alliansen, bekrefter Havdal.

–  Avtalen ble signert i natt, og der er vi enige om helheten i den økonomiske politikken og hvilke prioriteringer som skal gjøres, avtalen er ikke tilgjengelig offentlig ennå.

I følge Inger Helene Havdal ble det sondert med alle parti.

–  Målet var å få til en bredere samarbeidsplattform, der vi ville ha med KrF. Dialogen var veldig god, men de ble dessverre ikke med, sier Havdal.

Hun sier at Ap, Høyre og Venstre er trygge på hverandre etter en valgperiode med samarbeid.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Jan Arve Nyberg (H) registrerte dialogen med KrF, som fikk inn tre representanter og kunne dannet flertall med Ap alene. Nyberg fryktet da at både Høyre og Venstre ville miste innflytelse.

–  Ap gikk i samtaler med KrF, og da ville lille Høyre og Venstre bli satt på sidelinja. Vi gjennomførte et medlemsmøte i 16-tiden onsdag der vi ble enige om å forhandle. Det er bredt forankret, sier Nyberg.

Les også: Torsen mest populær

Han mener at det er naturlig at Øie fortsetter etter den store valgoppslutningen.

– Å kaste en ordfører som fikk 42 prosent oppslutning frister ikke.

Under dagens pressekonferanse pekte ordfører Ola Øie på hvilke saker som blir viktig for alliansen de neste fire årene.

  –  Hva blir det store prosjektet deres fremover, Ola Øie?

– Det er ei spennende tid for Rennebu, med et stort E6-prosjekt som er i oppstarten. Så har det vært noen tøffe år økonomisk, og dette skal vi jobbe mer med, sier Øie, og viser til at innsparingene nytter. I fjor kunne kommunen notere seg et overskudd på 11,5 millioner kroner. Året før ble både barnehage og skole, samt Voll skole lagt ned.

Øie sier det fortsatt skal jobbes med å stramme inn i driften. Bygging av nytt sykehjem, sentrumsutvikling, ønske om vinmonopol og satsing på barna er andre områder den politiske trioen vil ta tak i:

– Vi ønsker å bli barnas kommune og ser et potensiale der. Vi har Barnas Naturverden og Barnas Stopp. Strekningen Soknedal – Ulsberg kan bli barnas omvei, sier Øie som vil lage Rennebus variant av Den gyldne omvei på Inderøy.

Vennligst Logg inn for å kommentere