Lammekebaben passer definitivt for «norske ganer». Her med hvit «norsk» ris. Til festivalen blir det ris av sorten de bruker i Syria.
Lammekebaben passer definitivt for «norske ganer». Her med hvit «norsk» ris. Til festivalen blir det ris av sorten de bruker i Syria.Bilde 1 av 2
Retten med Biryani er akkurat så velsmakende som den ser ut til å være.
Retten med Biryani er akkurat så velsmakende som den ser ut til å være.Bilde 2 av 2

Serverer oppdalslam med syrisk vri:

Gled deg til Rwaidas lunsj

Til den kommende Fjell- & Fårikålfestivalen, kan festivalgjestene se fram til å få smake på lammekjøtt tilberedt på syrisk vis.

Lammekjøtt og fårikål er som kjent en viktig faktor hver gang Oppdal arrangerer Fjell – & Fårikålfestivalen. Arrangøren har aldri før våget å tukle med tradisjonen som går på å servere fårikål laget av nyslaktet Oppdalslam. Det har festivalgeneral Stein Mellemseter heller ikke tenkt å gjøre denne gangen.

Samtidig stilte han seg ikke avvisende da han fikk en henvendelse fra Tuva Sandnes ved innvandrertjenesten i kommunen som kom med et forslag.

– Hun kom og fortalte at innvandrertjenesten hadde lyst til å være med og sette sitt preg på festivalmaten, forteller Mellemseter og legger til at det var hendene i været av begeistring hos arrangementskomiteen da han presenterte forslaget.

Leder ved innvandrertjenesten, Torhild Rogstad, forteller at ideen ble lansert i forbindelse med Barnas Verdensdager i april. Festivalen er kjent for sine mange og spennende retter lager av innvandrere fra en rekke ulike land og kulturer, bosatt i Oppdal.

– Vi syntes dette kunne være et godt eksempel på hvordan innvandrere kan være en ressurs og berike Fjell- & Fårikålfestivalen, sier Rogstad og legger til at hun tror det er åpenhet for å teste ut lammekjøtt tilberedt på en, for oppdalinger, ny måte.

Det skal vi definitivt få oppleve i småskalamatteltet foran rådhuset, ifølge Mellemseter, som inviterte til pressekonferanse med prøvesmaking mandag. Han forteller at det vil bli servert to menyer basert på lammekjøtt. Maten har Rwaida Daghly tatt på seg å lage.

Hun har lang erfaring når det kommer til syrisk tradisjonsmat. Før hun kom til Oppdal fra Aleppo i Syria som flyktning sammen med familien for halvannet år siden, hadde hun nemlig bortimot vokst opp på et kjøkken.

– Faren min drev restaurant, forteller Rwaida og legger til at hun tidlig fikk lære seg å hjelpe til på kjøkkenet hvor hun arbeidet fram til familien måtte forlate den krigsherjede byen.

OPPSKRIFT

Kjøtt fra sau og lam hører hjemme i den syriske mattradisjonen. Tuva Sandnes forteller at Rwaida kommer til å lage og servere to retter basert på oppskrifter hun har med fra Aleppo.

– Dette er som musikk i mine ører, sier Aud Marie Bøe, leder i Oppdal Sau & Geit.

– Vi har nærmere 50 000 sauer og lam på beite om sommeren, fortsetter hun og tilføyer at det derfor ikke skal stå på råvarene,  som sau- og geit har sagt seg villige til å sponse.

– Det blir bra å få laget noen retter som viser at lam og sau er noe vi kan ha hele året, påpeker Bøe, og legger til at det sett fra et miljøperspektiv er verdt å merke seg at sau finner maten sin  sjøl i fjellet.

Rwaidas medhjelper på kjøkkenet under Fjell- & Fårikålfestivalen, blir Mari Grendal som er kokk.

– Vi skal prøve å lage 500 porsjoner, sier hun mens Rwaida flytter rettene over fra gryter til serveringsfat som bæres inn for prøvesmaking.

Vanligvis bruker undertegnede ikke å gi uttrykk for egne synspunkt i artiklene som skrives, men denne gangen gjør vi et unntak. For begge rettene (lammekebab og biryani) bekrefter at vi nok ikke har oppdaget ennå hvor mye godt som kan lages basert på lammekjøtt. Det er bare å glede seg til lunsjen i Fjell- & Fårikålfestival-helga!

Vennligst Logg inn for å kommentere