Jan Grygoruzuk (7) bak rattet i brannbilen. En dag håper å kunne kjøre en slik bil selv.
Jan Grygoruzuk (7) bak rattet i brannbilen. En dag håper å kunne kjøre en slik bil selv.Bilde 1 av 7
Realistisk øvelse med røykdykkere som skal hente ned markør og konstabel Martin Røstad fra tredje etasje. - Hjelp! roper Røstad for han tas trygt ned.
Realistisk øvelse med røykdykkere som skal hente ned markør og konstabel Martin Røstad fra tredje etasje. - Hjelp! roper Røstad for han tas trygt ned.Bilde 2 av 7
Markør Martin Røstad plasseres på ambulanse-båra.
Markør Martin Røstad plasseres på ambulanse-båra.Bilde 3 av 7
Godt besøk under Åpen dag på brannstasjonen i Oppdal.
Godt besøk under Åpen dag på brannstasjonen i Oppdal.Bilde 4 av 7
Fornøyde, små brannsjefer, (f.v): Matalia Mojkowska (5), Maria Grygoruzuk (4), Julia Mojkowska (7), Jakub Chim (6) og Stefan Wyszynski (6)
Fornøyde, små brannsjefer, (f.v): Matalia Mojkowska (5), Maria Grygoruzuk (4), Julia Mojkowska (7), Jakub Chim (6) og Stefan Wyszynski (6)Bilde 5 av 7
Adrian Øvergård (7) synes ikke det var vanskelig å holde brannslangen. – Dersom det begynner å brenne må vi gå ut til en trygg plass, sier sjuåringen som får hjelp med slangen av konstabel Martin Røstad.
Adrian Øvergård (7) synes ikke det var vanskelig å holde brannslangen. – Dersom det begynner å brenne må vi gå ut til en trygg plass, sier sjuåringen som får hjelp med slangen av konstabel Martin Røstad.Bilde 6 av 7
Lang kø for å sprute med vannslangen.
Lang kø for å sprute med vannslangen.Bilde 7 av 7

Mange på Åpen dag på brannstasjonen:

Jan (7) vil bli brannmann

Mange barnefamilier tok turen til Åpen dag på brannstasjonen i Oppdal. Jan (7) har yrkesvalget klart allerede.

– Det er spennende å være her, sier Jan Grygoruzuk (7) til OPP etter at han har klatret ned fra førerhuset i brannbilen. Han var her i fjor også og fikk da som nå sitte bak rattet i den store brannbilen.

Lørdag inviterte Trøndelag brann- og redningstjeneste til åpen dag ved brannstasjonen i Oppdal. Familier med barn var målgruppa, og det ble fullklaff. Mange tok turen for å se på brannbilene, delta i forsikringsselskapet Ifs brannstasjons-quiz og prøve å holde brannslangen.

I en ny undersøkelse kommer det frem at kun en av åtte barnefamilier har hatt brannøvelse hjemme, og at kun en av fire familier har avtalt møteplass dersom det begynner å brenne i egen bolig. Undersøkelsen er utført av Kantar for Norsk brannvernforening, forsikringsselskapet If og Direktoratet for sikkerhet og beredskap, DSB.

Syvåringen vi møter har det klart for seg hva som skal gjøres dersom det begynner å brenne.

– Da må vi ut av huset og vente til brannbilen kommer. Vi har hatt brannøvelse hjemme, sier Jan, og får bekreftende nikk fra mamma.

Publikum fikk være med på en øvelse der røykdykkere hentet ut en person fra kommunehuset.

– Hjelp!, roper markør og brannkonstabel Martin Røstad fra vinduet i tredje etasje. Hele korpset er på plass for å hjelpe til med gjennomføringen.

Både ambulanse og brannbil kommer inn i bakgården med blålys og sirener, og alle kjenner nok at pulsen stiger litt. Mannskapene hopper ut av kjøretøyene og to av mannskapene får på seg røykdykker-utstyr.

–  Hva er farligst når det brenner, spør brannmester Trine Bakke.

– Røyken! Kommer det kontant fra noen av de yngste blant publikum som har slått seg ned på gressvolllen utenfor brannstasjonen.

– Ja, det stemmer. Og den kan vi ikke puste inn, forklarer Bakke, før røykdykkerne henter ut Røstad, og legger ham på en båre før han kjøres bort av ambulansen.

Åpen brannstasjon er et årlig, godt besøkt arrangement, men utrykningsleder Geir Mellemseter synes det ble ekstra bra i år.

– Vi ønsket spesielt at barnefamiliene skulle komme i år, og vi traff godt denne gangen. Jeg tror ikke jeg har sett så mange barn her før, sier Mellemseter.

Han er også trygg på at alle fikk med seg hvor viktig det er å gjennomføre brannøvelse hjemme. Iallfall de yngste.

–  Etter dette blir det mange små brannsjefer som kommer til å mase på foreldrene om å ta en øvelse hjemme, humrer han.

Jan Grygoruzuk har fått en rød, fin hjelm på hodet og nå vil han haste videre for å prøve å holde brannslangen. Syvåringen svarer kjapt når OPP spør hva han skal bli når han blir stor:

– Jeg vil bli en brannmann!

Vennligst Logg inn for å kommentere