Ola «Jakken» Mjøen (f.v.), daglig leder i Oppdal Maskinkompani, Audun Mjøen og Harald Vognild skratter over en god historie. De står ved en Magirus lastebil som er hentet fra vegmuseet til 60-årsjubileet. I den har «Jakken» sittet mange timer bak rattet.
Ola «Jakken» Mjøen (f.v.), daglig leder i Oppdal Maskinkompani, Audun Mjøen og Harald Vognild skratter over en god historie. De står ved en Magirus lastebil som er hentet fra vegmuseet til 60-årsjubileet. I den har «Jakken» sittet mange timer bak rattet.Bilde 1 av 9
Mikael Hoel hos konkurrenten Hoel & Sønner gratulerer jubilanten og daglig leder i Oppdal Maskinkompani, Audun Mjøen med blomster. - Vi har et godt forhold til maskinkompaniet, sier Hoel.
Mikael Hoel hos konkurrenten Hoel & Sønner gratulerer jubilanten og daglig leder i Oppdal Maskinkompani, Audun Mjøen med blomster. - Vi har et godt forhold til maskinkompaniet, sier Hoel.Bilde 2 av 9
Det vanket kake på gjestene.
Det vanket kake på gjestene.Bilde 3 av 9
Erik Husdal (13) demonstrerer hvordan simulatoren fungerer, et populært tilbud for de minste gjestene.
Erik Husdal (13) demonstrerer hvordan simulatoren fungerer, et populært tilbud for de minste gjestene.Bilde 4 av 9
Mange besøkende ville se det nye lokalet på industriområdet som maskinkompaniet er i ferd med å ta i bruk.
Mange besøkende ville se det nye lokalet på industriområdet som maskinkompaniet er i ferd med å ta i bruk.Bilde 5 av 9
Maskinene var stilt ut foran nybygget i Industrivegen.
Maskinene var stilt ut foran nybygget i Industrivegen.Bilde 6 av 9
Jonar Kristoffer Opøien Lund (12) koser seg bak spakene i gravemaskina. Pappa Johan Kristian Lund har gitt sine instrukser.
Jonar Kristoffer Opøien Lund (12) koser seg bak spakene i gravemaskina. Pappa Johan Kristian Lund har gitt sine instrukser.Bilde 7 av 9
Oppdal maskinkompanis nybygg.
Oppdal maskinkompanis nybygg.Bilde 8 av 9
– Dette er så artig! Jonar Kristoffer Opøien Lund (12) skal bli gravemaskinfører.
– Dette er så artig! Jonar Kristoffer Opøien Lund (12) skal bli gravemaskinfører.Bilde 9 av 9

Entreprenør runder 60 og åpnet dørene i nye lokaler:

Muntert hos jubilanten

Veteranene mimret, mens rekruttene fikk prøve seg bak spakene i gravemaskina da Oppdal maskinkompani inviterte bygda til 60-årskalas i nye lokaler.

–  Alle tidligere ansatte er invitert til festen i ettermiddag. Den eldste er 90, den yngste 17 år, forteller daglig leder Audun Mjøen i Oppdal Maskinkompani til OPP.

Den lokale entreprenøren markerer 60-årsjubileet med å invitere hele bygda til de nye lokalene på Industiområdet før det lukkede laget fortsetter feiringen utover kvelden.

De 900 kvadratmetrene er ikke tatt i bruk for fullt ennå, men selskapet er i ferd med å flytte over fra de gamle lokalene like nord for Oppdal sentrum. Lørdag er gravemaskiner, trakorer og lastebiler plassert utenfor nybygget og det er en jevn strøm av besøkende som vil være med på feiringen.

Det vanker både kake og kaffe til gjestene, og Mjøen er fornøyd med de nye lokalene der selskapet skal utvikle seg videre. I jubileumsåret teller staben 34 ansatte og tre lærlinger.

–  Vi er «alive and kicking», gliser sjefen og låner beskrivelsen fra en av Simple Minds kjente rockelåter.

Det har skjedd mye i anleggsbransjen i løpet av 60 år, noe som som kommer godt frem på videofilmene som vises på tv-skjermer i lokalet. Maskinparken har vært gjennom en rivende utvikling, og det har heller ikke manglet på dramatiske hendelser ute i felten.

Ola Jacob «Jakken» Mjøen (73) begynte ved maskinkompaniet i 1964. Da var det seks ansatte og selskapet hadde verksted på den gamle Esso-tomta, der Aunasenteret nå står.

– Jeg satte i stand en beltelaster som jeg senere brukte da vi fikk oppdrag for Statens vegvesen på riksveg 70. Den hadde ingen førerhytte og ingen aircondition, og da kunne det bli hustrig når temperaturene krøp ned mot både 20 og 30 minusgrader, minnes Mjøen.

For Jakken ble gjensynet med en gammel Magirus Deutz lastebil ekstra moro. Lastebilen var i bruk i maskinkompaniet på 70-tallet. Etter dette havnet den på et gårdsbruk før den ble tatt hånd om av Norsk vegmuseum på Lillehammer, der den ble pusset opp og satt i stand.

–  Vi hentet den på henger for å ha den her i dag, forklarer Audun Mjøen, som er stolt over å vise frem klenodiet.

– Denne satt jeg bak rattet på atskillige timer da den ble brukt som brøytebil. Det var artig å se den igjen, sier Ola Jacob Mjøen.

Han jobbet i maskinkompaniet i 20 år før han fortsatte i Minera Skifer, der han var frem til pensjonsalder. Nå tar han ett og annet oppdrag for maskinkompaniet igjen.

Harald Vognild husker godt da Jakken skulle grave opp fjøstomta hjemme på gården i 1976.

– Han grov ut tomta uten at høydene ble målt ut først. Da han var ferdig skilte det kun med fem centimeter. Det var Jakken på sitt beste, minnes Vognild, som er imponert over presisjonsnivået.

Også rekruttene fikk litt å bryne seg på. Inne i maskinhallen er det rigget til med en datasimulator for kjøring av gravemaskin, shovel og dumper.

–  Når du først får «teken» på det er det ganske lett, sier Erik Husdal (13) som både demonstrerer simulatoren og holder orden på køen. Dette er populært for de yngste gjestene.

Ute på plassen er Jonar Kristoffer Opøien Lund (12) i sving på en ekte gravemaskin. Med imponerende presisjon svinger han grabben og flytter massene. Pappa Johan Kristian Lund, som selv jobber i maskinkompaniet følger nøye med og er imponert over sønnen håndterer maskina.

–  Dette er så artig, stråler unggutten selv når han overlater spakene til nestemann i køen.

–  Jeg har vært med morfar i gravemaskina siden jeg var liten gutt. Da satte jeg i fanget hans. Jeg liker å kjøre gravemaskin fordi man kan få til så mye bra.

  –  Er det dette du vil drive med senere også?

–  Ja, jeg vil kjøre gravemaskin når jeg blir stor.

Audun Mjøen kan konstatere at det neppe vil stå på rekrutteringen fremover når entreprenøren tar fatt på nye tiår og nye oppdrag i Oppdal.

Men først skal selskapet feires. Langbordet dekkes i maskinhallen der gjestene benker seg lørdag ettermiddag.

– Jeg regner med at vi får høre mange gode historier utover kvelden, humrer Mjøen.

Mer fra jubileet i Radio E6, mandag fra kl. 09.00!

Vennligst Logg inn for å kommentere