Rennebu kommune fikk overrakt både gullmedaljen og trøya og shortsen Rodal vant - som kommunen kan få disponere.
Rennebu kommune fikk overrakt både gullmedaljen og trøya og shortsen Rodal vant - som kommunen kan få disponere.Bilde 1 av 3
Tora Husan fikk shortsen fra Vebjørn Rodal, men det var en annen i OL-feltet som var finere mente hun
Tora Husan fikk shortsen fra Vebjørn Rodal, men det var en annen i OL-feltet som var finere mente hunBilde 2 av 3
Vebjørn Rodal sammen med kunstneren Bjørn Sørvang Hansen.
Vebjørn Rodal sammen med kunstneren Bjørn Sørvang Hansen.Bilde 3 av 3

Gjett hvem som fikk gullshortsen og OL-medaljen til Rodal?

Rodal på sokkel

Vebjørn Rodal var rørt og takknemlig da OL-helten fra Atlanta kom på sokkel i hjembygda.

For mange stilte opp da OL-vinneren fra 800-meteren i Atlanta ble hedret i Rennebu fredag kveld med sin egen statue:

– Jeg er lettrørt i dag, å holde tale ved avdukinga av sin egen statue er merkelig. Det er slitsomt med spenningsnivået mange ganger – slik er det også i dag, sa Rodal som innrømte at han lurte på om han skulle si ja da forespørselen kom.

Da kona Liv fra Oppdal fikk vite om planene lurte hun på om det var med eller uten klær, som en slags statue i Vigelandsparken!

Rodal fortalte om oppveksten i Rennebu der han både gikk på ski og sprang. Etterhvert skjønte han at han måtte rendyrke løpinga, og
inne på et spesiallaget 100 meter langt tartandekke inne i tunnelen til Brattset kraftverk ble det mange harde treningsøkter.

–Det ble over 500 treningsøkter i Brattset,  det er over 40 døgn trening i tunnel. Det er litt sært, mente Rodal som sa statuen skulle være et monument som hyller hjembygda og inspirere nye ildsjeler og frivillige, der mange rennbygger legger ned utallige timer i idrettsanlegg og kulturen. Rodal hedret også rausheten i Rennebu.

– En skal glede seg når andre lykkes. Den rausheten finnes i Rennebu, og næringslivet har bidratt med mye kreativitet og raushet.

Han roste også foreldrene som stilte opp og lærte sønnen å bli glad i naturen.
– Takk til alle som har lagt til rette for den gode oppveksttida.
Takk til alle som legger til rette for kultur og idrett i Rennebu, sa Rodal som syntes det var artig at sokkelen står på granitt fra Rennebu.

– Rennebu er alltid hjemkommunen min sjøl om jeg bor i byen.

Tora Husan var ordfører den sommerkvelden for 23 år siden da Rodal tok OL-gullet på 800 meter og Rennebu ble plassert på friidrettskartet.

– En hel verden ble trollbundet, sa Husan som innrømmer at hun syntes bilen svevde da hun kjørte hjem på morgenkvisten etter gullfeiringen på natta.
– Takk Vebjørn og takk for at du husker hvor du kommer fra. Du er samme gutten fortsatt, sa Husan før hun la til:
– Men Johnny Gray hadde mye finere bukse!!!

Rodal svarte med å gi både shortsen og trøya fra seiersløpet, og gullmedaljen, til ordfører Ola Øie, en gave Rennebu kommune får disponere i årene framover.

Tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl mente Rodal er en av de aller største idrettsutøverne i Norge gjennom alle tider.
– Toppidrett trenger mennesker som har et indre kompass, som huskes etter at prestasjonene er glemt. Slik er Vebjørn.

– Vebjørn står som en av de viktigste ambassadørene i norsk idrett. Sjelden har en statue vært mer fortjent. Dette er et øyeblikk vi aldri glemmer, sa president Kjetil Tømmernes i Norges Friidrettsforbund.

0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer