Kjersti Riise med sin egen, Nemo, som er en belgisk fårehund og frisk.
Kjersti Riise med sin egen, Nemo, som er en belgisk fårehund og frisk.

Mystisk sykdom og flere dødsfall skaper usikkerhet:

Uvisst om det blir utstilling

Etter at en mystisk hundesykdom har ført til flere hundedødsfall, står Oppdal hundeklubbs store utstilling i helga nå i fare for å bli avlyst.

Flere veterinærer i Oslo-regionen har de siste dagene fått inn hunder med alvorlig diaré. Noen har også hatt oppkast. Allmenntilstanden til flere av hundene har raskt forverret seg og flere av hundene har dødd.

Dette skriver Norsk Kennel Klub (NKK) på sine hjemmesider. NKK har i dag valgt å gå ut med en anbefaling til klubber og forbund med planlagte terminfestede arrangementer førstkommende helg om å avlyse disse.

– Den enkelte arrangør må gjøre en vurdering av sitt arrangement, blant annet om det er praktisk gjennomførbart å unngå kontakt mellom deltakende hunder, skriver NKK.

Som det fremkommer i dagens utgave av OPP, arrangerer Oppdal hundeklubb sin tradisjonsrike hundeutstilling i helga. Klubbleder Kjersti Riise sier til OPP at de er fullt oppmerksomme på situasjonen knyttet til de mystiske hundedødsfallene.

Men klubbledelsen ønsker foreløpig ikke å etterkomme rådet fra NKK.

–  Vi har kommet fram til at vi avventer til i morgen. Det fordi vi har fått vite at det da kommer prøveresultat før vi tar en endelig avgjørelse, sier Riise til OPP.

Hun forteller at klubbledelsen i forkant av utstillingen kommende helg, der 550 hunder er påmeldt, har vært i kontakt med både Mattilsynet og Veterinærinstituttet.

– De opplyser at det er snakk om sju døde hunder. Det antallet har ikke endret seg i løpet av de to siste dagene. Derfor velger vi å ha is i magen til i morgen da prøveresultatene fra obduksjonen av de døde hundene foreligger, sier Riise til OPP.

Hun legger til at klubben har tenkt nøye gjennom hvordan de vil organisere utstillingen dersom den blir gjennomført.

– Kjører vi arrangementet som planlagt, må alle som deltar legge fram vaksinasjonsbevis. Hunder som ikke er påmeldt, har ikke adgang. Og så oppfordrer vi alle til å ikke klappe fremmede hunder. Hunder skal heller ikke hilse på hverandre, sier Riise og legger til:

– Hold avstand!

Selve dømmingen innebærer nødvendigvis at dommerne ikke bare ser på, men også berører hundene.

Derfor har arrangøren vært på apoteket og bestilt store mengder med desinfeksjonsmiddel slik at dommerne desinfiserer hendene godt for hver hund de tar på, ifølge Riise.

– Dessuten vil områder hvor hunder tisser, bli desinfisert, sier hun.

Riise påpeker at verken Mattilsynet eller Veterinærinstituttet har konstatert hvorvidt dette er bakterier eller virus.

– Hundene som er døde har det til felles at de har vært i Oslo, sier Oppdal hundeklubbs leder, som selv har tre hunder.

– Det er ikke usannsynlig at det kommer hunder fra Oslo til Oppdal?

– Nei, det er ikke usannsynlig. Men inntil videre avventer vi hva Mattilsynet sier.

– Hva skal til for at dere eventuelt avlyser?

– Om prøveresultatene medfører at Mattilsynet konkluderer med at dette er en sykdom som er veldig smittsom. Inntil videre håper vi virkelig at vi kan gjennomføre dette og krysser fingrene.

Vennligst Logg inn for å kommentere
1 Kommentartråd
0 Svar
0 Følgere
 
Kommentar med flest reaksjoner
Mest populære kommentartråd
1 Kommentarforfattere
Vegard Skjørstad Siste kommentarforfattere
nyeste eldste mest reagert på
Vegard Skjørstad
Gjest
Vegard Skjørstad

Synes hundeklubben inntar en altfor passiv holdning i denne saken. Som hundeeiere er vi selvsagt bekymret for at det kommer mange ukjente hunder til Oppdal denne helga. I følge riksdekkende medier anslås det nå at 20 hunder er døde av den hittil ukjente smitten. Her fra vg.no: https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/mRpJmp/doedelig-hundesykdom-sprer-seg-har-aldri-opplevd-lignende-i-min-tid-som-veterinaer?utm_source=vgfront&utm_content=row-4. Det er merkelig at de må vente til i morgen, når så mange langveisfarende er ventet.