AVSLUTTER: Gammelordfører Ola Røtvei tar Arbeiderpartiets ordførerkandidat Tor Snøve i handa etter at det er klart at Arbeiderpartiet sitter igjen med fire mandater i kommunestyret, mer enn en halvering fra forrige periode. Andrekandidat Eirin Heggvold og tidligere partileder Petter Bye avslutter også kvelden på Arbeidertun.
AVSLUTTER: Gammelordfører Ola Røtvei tar Arbeiderpartiets ordførerkandidat Tor Snøve i handa etter at det er klart at Arbeiderpartiet sitter igjen med fire mandater i kommunestyret, mer enn en halvering fra forrige periode. Andrekandidat Eirin Heggvold og tidligere partileder Petter Bye avslutter også kvelden på Arbeidertun.

1400 velgere har droppet Ap på åtte år:

– Vi er vingeklippet

Arbeiderpartiets ordførerkandidat Tor Snøve har sendt Geir Arild Espnes (Sp) en sms og gratulert med valgseieren. – Jeg har sagt at han får ringe, om han vil, sier Snøve.

Det er stille på Arbeiderpartiets valgvake i Arbeidertun i Oppdal når OPP tar turen innom ved midnatt.

Tidligere ordfører Ola Røtvei tar Tor Snøve i neven, og mener det er mange årsaker til at Arbeiderpartiet gjør sitt dårligste etterkrigsvalg.

Partiet har knapt vært under 30 prosent, nå fikk partiet 17,5 prosent. Nærmere 1400 velgere har sviktet Ap siden Røtveis kanonvalg i 2011.

– Det er ikke bare her i Oppdal partiet går tilbake, sier Røtvei som var ordfører i tre perioder.

Når OPP viser til at partiet går sterkt fram i nabokommunen Rennebu, sier han tørt:

– Ja, vi skulle slått sammen kommunene for lenge siden.

I OPP sin måling for ett år siden fikk Ap og Welander 24,0 prosent. Det ville gitt seks representanter. Så sparket partiet ordføreren på nominasjonsmøtet – og raste seks prosentpoeng til nedover.

– Har det at dere kastet ordfører Kirsti Welander hatt betydning for nedgangen?

– Kanskje kan det være en årsak, men det er mye annet også, sier Røtvei.

Han påpeker at det er få saker det er uenighet om i Oppdal.

– Hvor opptatt er folk av skiløypa i Gjevilvassdalen? Og Everket kunne blitt en valgkampsak, men den er avgjort, sier han.

Røtvei legger til at han synes det er vanskelig å analysere valget, men at det er mange andre steder Ap har gått like mye tilbake som i Oppdal.

– Kanskje burde rikspolitikerne ligget unna lokalvalget? Jeg er helt på linje med Trond Giske der. Omsorg har ikke vært tema i det hele tatt, og det er den store saken i kommunene, sier Røtvei, som selv gikk til valg for åtte år siden på at hver eneste nye krone skulle pløyes inn i helse og omsorg-sektoren.

– Det tror jeg også skjedde, legger han til, og viser til at politikerne på slutten av perioden kunne vise til at 90 prosent av de nye stillingene i kommunen hadde gått til den sektoren.

– Vi innfridde løftene, og det er jeg glad for; å være tydelig for velgerne er måten å få oppslutning på, legger han til.

– Hva tror du er veien videre for partiet nå?

– Nå må partiet kaste seg på og styrke organisasjonen, og se fram mot neste lokalvalg.

– HAR SENDT MELDING

Tor Snøve (Ap) sier til OPP at han har forsøkt å ringe Geir Arild Espnes for å gratulere seierherren.

– Jeg har sendt ham en tekstmelding. Hvis han ønsker en prat er det bare å ringe. Det er opp til ham, sier Snøve.

Han har gitt samme tilbakemelding til de andre partiene også.

– Hvis de ønsker en prat er jeg åpen, sier han.

Han legger til at styrkeforholdet i kommunestyret med dette er åpent.

– Kommunestyret er endret, det må vi ta til etterretning.

– Er du åpen for rød-grønt samarbeid?

– Jeg skal ikke utelukke noe. Men det er mulig de har en avtale med et annet parti, da må vi forholde oss til det. Det er ingen sure miner fra vår side, sier han, og sier partiet ellers får samarbeide med de andre partiene fra sak til sak.

– Vi får prøve å gjennomføre en del av de sakene vi har på programmet, noe som blir en utfordring når vi er såpass vingeklippet, sier han.

– Men det er velgernes dom. Det må vi ta til oss.

– Oppdal går så det suser, og Ap har sittet med ordføreren i fire år, Tor Snøve. Hvordan kunne dere tape så mye?

– Striden i partiet er én forklaring. Utover det er det en rekke enkeltsaker. Mange velgere har sagt at everksaken er en årsak til at de ikke stemmer på partiet; den var nok utrolig skadelig for oss. Kanskje har det også spilt inn at vi har tatt såpass tydelig stilling i Gjevilvass-saken.

Snøve forklarer også valgresultatet med bevegelsene i velgermassen mot det grønne.

– Jeg tror ikke det gagner Ap, selv om Ap har god miljøpolitikk.

Han gjør seg klar til å gå hjem for kvelden, lokalene ryddes.

– Det er en klar dom fra velgerne, det må vi ta til etterretning. Vi velger å se framover, og være framoverlent.

– Det er en ny situasjon for oss, etter å ha sittet i posisjon i 16 år. Og vært det største partiet. Nå er Sp i posisjon, kanskje er de for store, uten en skikkelig motpart, filosoferer Snøve.

0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer