Sps ordførerkandidat Geir Arild Espnes er blant de som har forhåndsstemt.
Sps ordførerkandidat Geir Arild Espnes er blant de som har forhåndsstemt.

Rekordmange har gjort unna valget allerede:

Rekordmange forhåndsstemmer

Nesten en fjerdedel av de stemmeberettigede har allerede stemt ved kommune- og fylkestingsvalget i Oppdal.

Aldri før har så mange oppdalinger forhåndsstemt ved et kommune- og fylkestingsvalg.

– Det er 1349 som har forhåndsstemt. For fire år siden var det litt over 700, sier Gerd Måren, ansvarlig for den praktiske gjennomføringen av valget i Oppdal. Også i 2011 var det drøyt 700 som hadde forhåndsstemt.

Måren opplyser at der er litt over 5500 stemmeberettigede innbyggere i Oppdal. Det betyr at en fjerdedel av de stemmeberettigede allerede har stemt før lokalene åpner på selve valgdagen. Det kan tyde på stor valgdeltakelsen, for fire år siden var det bare 59,8 prosent av velgerne som stemte.

Det er mulig å avlegge stemme tre forskjellige steder i Oppdal.

  • Allsalen i Oppdal kulturhus
  • Gymsalen på Drivdalen skole
  • Gymsalen ved Midtbygda skole

Valglokalene åpner klokka 10 og for å sørge for at det hele skal gå knirkefritt, forteller Måren at de har en stab på plass av erfarne valgfunksjonærer. 20 i kulturhuset, fire i Drivdalen og fem i Midtbygda krets.

Alle stemmeberettigede har fått tilsendt valgkort. Dersom man har glemt dette er det fullt mulig å stemme likevel ved å framvise legitimasjon.

Resultatet av forhåndsstemmene blir publisert klokken 21.00 i kveld på valg.no når valglokalene har stengt.

For fire år siden var det ikke samsvar mellom forhåndsstemmene og det endelige resultatet når det gjaldt de to største partiene, Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Ap fikk langt større andel av forhåndsstemmene enn det resultatet ble, mens Sp fikk mye større oppslutning i valget enn det forhåndsstemmene tydet på.

For de andre partiene derimot ga forhåndsstemmene en god pekepinn på hvordan resultatet ble til slutt.

Før helga viste en meningsmåling utført av Norfakta for Opdalingen at det går mot et brakvalg for miljøpartiene Venstre, MDG og SV, som får nesten like mange stemmer tilsammen som Senterpartiet.

Miljøpartiene får dobbelt så stor oppslutning som Arbeiderpartiet, viser målingen som ble gjort blant 400 oppdalinger torsdag.

Vennligst Logg inn for å kommentere