Tor Snøve
Tor Snøve

Ny meningsmåling gir miljøpartier 32,4 prosent i Oppdal:

Varsler politisk jordskjelv

Miljøpartiene MDG, Venstre og SV får nesten en tredjedel av oppslutningen i en fersk meningsmåling i Oppdal.

Det er Norfakta som har utført målingen på oppdrag fra Opdalingen. Den viser at valget mandag blir langt mer spennende enn det så ut for i målingen Norfakta utførte for OPP i juni.

Da lå Sp og Høyre, som har samarbeidet mye i perioden som har gått, an til å få rent flertall i kommunestyret med 13 representanter av 25.

I den ferske målingen faller begge kraftig tilbake – og miljøpartiene går tilsvarende voldsomt fram.

– Denne målingen antyder at oppdalingene i sommer har tatt et miljøvalg. En av tre velgere vil stemme på enten MDG, SV eller Venstre –  det er oppsiktsvekkende. Da har de tre partiene økt oppslutningen fra vår måling i juni med over 10 prosentpoeng. Det tyder på en voldsom miljødreining bare i valgkampen, sier redaktør i OPP, Per Roar Bekken, i en kommentar til målingene i de to lokalavisene.

Sp går i den nye målingen tilbake til 35,1 som er på samme nivå som de var på i en tilsvarende måling utført for OPP for ett år siden. I OPP sin måling i juni fikk de rekordhøye 43,4 prosent.

Slår Opdalingens måling til får Sp ni representanter. Når også Høyre mister oppslutning og ligger an til bare to representanter, har ikke de to partiene flertall lenger og må ha med flere partier for å få makta.

Ap er, som også målingen i juni viste, halvert fra valget for fire år siden og ligger an til bare fire representanter. I målingen i juni fikk de fem.

– Blir dette resultatet er det ikke gitt at Sps Geir Arild Espnes blir ordfører. Ap er ikke langt unna fem representanter, og dermed kan Aps Tor Snøve fortsatt samle flertall gjennom en storkoalisjon. Men da skal han og Ap bli enig med mange i forhandlingene, konstaterer Bekken.

Målingen i Opdalingen ble tatt opp torsdag kveld, fire dager før valget.

– Godt fornøyd

Geir Arild Espnes (Sp) sier til OPP at han synes målingen er kjempebra.

– Etter den forrige målingen i OPP, der vi fikk 11 kandidater i det nye kommunestyret kunne jeg ikke skjønne at det hadde gått så bra. Nå fikk vi på en måte justert det litt.

Espnes forholder seg ellers nøktern til meningsmålingene.

– Vi får vente og se til vi får sammensetningen etter valget. Meningsmåling er meningsmåling, og valg er valg, sier han.

Han understreker at Sp i Oppdal ikke tar noen ting for gitt.

– I dag har vi stått på stand på Lønset og i sentrum, og nå står vi på Fagerhaug. Ingen andre partier har hatt stand i dag; vi står på og gir oss ikke før siste slutt!

– Ser ikke noe lyspunkt

Tor Snøve (Ap) lar det skinne gjennom at han er misfornøyd med den siste målingen som kom fredag.

– Hvis det blir valgresultatet ser jeg ikke noe lyspunkt i å få til posisjon etter valget, sier han.

Han legger til at han etter forrige måling hadde håpet å krype opp på 20 prosent på målingen.

– Jeg ser at flere parti halveres i følge denne målingen, og jeg tror ikke det bare har med Ap å gjøre, det er andre bevegelser i samfunnet.

For Arbeiderpartiet er det, og har alltid vært, viktig å mobilisere hjemmesitterne.

– Vi har gått roseaksjon hele uka, i alle deler av bygda. Vi har møtt utrolig mange hyggelige mennesker, og fått veldig mange positive tilbakemeldinger, sier Snøve.

Han legger til:

– Det bekymrer meg at målingen til Opdalingen ble utført i går, torsdag, etter at vi har gått aksjonen. Det ser mørkt ut.

Samtidig har han håp om bedre resultat enn målingen tilsier:

– Valg er valg. Jeg håper det gir bedre uttelling, sier Snøve, som vil stå på stand med partiet sitt lørdag.

1 Comment
eldste
nyeste mest reagert på
Inline Feedbacks
View all comments
Inge Bertil Bruseth
Inge Bertil Bruseth
9 måneder siden

Trur ikke det merkes på rictersskala.