Vibeke Høyvik Heggem i rollen som Milja. Sivert Jullumstrø spiller Julius, og Mildred Marita Ramberg Røthe spiller Hønse-Lovisa.
Vibeke Høyvik Heggem i rollen som Milja. Sivert Jullumstrø spiller Julius, og Mildred Marita Ramberg Røthe spiller Hønse-Lovisa.

Spiller hovedrollen i Oscar Braathens «Ungen»:

Spiller Milja i «Ungen»

Oppdalingen Vibeke Høyvik Heggem spiller hovedrollen «Milja» i musikalen «Ungen», som er basert på Oscar Braathens bok med samme navn.

– Det er Proletarteateret i Hommelvik som har satt opp musikalen, som opprinnelig ble skrevet av Egil Monn Iversen og Harald Tusberg, forteller Heggem.

Handlingen i Braathens «Ungen» er lagt til Vika i Oslo til tidlig arbeiderklassemiljø.

For å gi relevans til Malvik, og Trøndelag, er handlingen lagt til arbeidermiljøet i Hommelvik på slutten av 1800-tallet.

– Her fantes industribedrifter som Hommelvikens Spinderi, foreksempel, forteller hun.

Stykket handler på mange måter om tidlig kvinnekamp. For både barn og kvinner jobbet på fabrikkene, og det var ikke så mange muligheter om man hadde «Havnet i uløkka», det vil si; fått barn utenfor ekteskap.

Hønse-Lovisa

I musikalen finnes kvinnen og institusjonen «Hønse-Lovisa», en omsorgsfull kvinne som tar vare på disse «løsungene» på dagtid mens mødrene jobber, og samtidig ønsker legen i bygda å hjelpe de rikeste i samfunnet, som ikke kan få egne barn. Han legger press på de unge alenemødrene, også, for å få dem til å gi bort ungene til de velstående familiene som ønsker seg barn.

Milja kommer i skvis; på den ene siden elsker hun barnefaren Julius, som ikke vil ha henne nå som har en unge, og på den andre siden ønsker hun ungen sin et bedre liv. Men da må hun gi ham bort.

– I utgangspunktet er Milja hovedrollen, men det er flere store roller i stykket altså, presiserer Heggem, og roser sine kolleger.

– De er så mange flinke sangere, profesjonelle som Mildred Marita Ramberg Røthe og Sivert Jullumsstrø som spiller rundbrenneren Julius.

– Jeg er ikke profesjonell, jeg synger lell, ler hun, og siden hun har hovedrollen er det grunn til å tro at hun synger bra selv også.

En av de fineste låtene i stykket er nettopp «Julius», som Heggem synger.

– Og så er jeg veldig glad i den vakre «Drømmen om morrada’n», som er en av de andre fantastisk vakre sangene sier hun.

Stykket spilles på Bruket Kulturhus i Hommelvik.

– Det tar ikke så lang tid å kjøre dit, smiler hun.

Men folk må være raske, billettene selges hurtig.

Heggem lover en fin forestilling:

– Det blir veldig rørende, vakkert og trist på én gang.

Stykket spilles i fem kvelder.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments