Venstre-politiker om pelsdyroppgjøret:

Den landsforviste reven

Haakon Nordseth har aldri helt forstått ordtaket «Alt er en overgang sa reven da han ble flådd». Venstre-politikeren begynner å skjønne uttrykket nå, og forventer en bedre overgang når pelsdyrbøndene nå er de som blir flådd.

Den landsforviste reven og de som huset den i over 100 år.

Dyrevelferd var hovedargumentet for å legge ned ei næring, som var sett på med lupe – og friskmeldt «dagen før». Usikkerhet og uforutsigbarhet har blitt regelen og ikke unntaket i alle næringers mor i det langstrakte landet vårt – landbruket. Vi har på ingen måte ivaretatt revens velferd med å legge ned ei hel næring. Vi har sendt mikkel og minken i landflyktighet, til bur i Kina, Finland, Polen og Russland. Her lever de på ingen måte «Herrens glade dager». Hvem er nestemann på skafottet, høna, grisen, eller kua ?

Pelsdyrbøndene våre kan faget sitt, de var stolte av kunnskapen og jobben de gjorde. De har spilt en nøkkelrolle for kommuneøkonomien vår her i Oppdal i mange år. Det minste storsamfunnet kan gjøre nå er å betale fullt ut for det de frarøver en hel yrkesgruppe – og et lite lokalsamfunn.

Pelsdyrbøndene våre har brukt mange år og store ressurser på å bli faglig dyktige. Den kunnskapen har gitt pelsdyrbonden og familiene deres en trygg plattform og bygda vår gode skatteinntekter. Det er en utdanning på lik linje med snekker, maskinfører og sykepleier. Du tar ikke fra en hel yrkesgruppe utdanningsplattformen deres uten å gjøre opp for deg, så enkelt er det !

Dette er et politisk grep som har store samfunnsmessige, personlige og økonomiske konsekvenser. Full erstatning på alle områder er den eneste måten å utøve det ansvaret Stortinget her har tatt på seg.

Oppdal som et lite lokalsamfunn mister en av sine viktige leverandører av arbeidsplasser og skatteinntekter, og det grunnet hestehandling i maktens høyborg. Dette får direkte innvirkning på kommuneøkonomien og tjenesteytinga til innbyggerne våre. Hvordan skal dette kompenseres ?

«I iveren etter å samle all makt, valgte regjeringen å sende en friskmeldt landbruksnæring til slakt.»

Det gamle ordtaket: «Alt er en overgang sa reven da han ble flådd» har jeg egentlig aldri helt forstått. Etter å ha sett ei hel pelsdyrnæring bli flådd, har jeg store forventninger til nå endelig å forstå akkurat den overgangen reven prater om i ordtaket.

Med titusen oljemilliarder på bok bør den overgangen bli noe vi kan stå for i all fremtid.

Nei, det er fortsatt flere spørsmål enn svar i dette regnestykket, og da er det alt for tidlig å sette to streker under svaret!

Haakon Nordseth, Oppdal Venstre

Vennligst Logg inn for å kommentere