Aksjonskomiteen, her ved Ola Vollan, Ingvill Dalseg, Marta Ottvad og Frøydis Aalberg Jacobsen, samt Terje Finden som ikke var til stede da bildet ble tatt. Det er Sparebank 1 som er lokal innsamlingsbank. Der vil Kristin Gulaker Gjønnes og Anne Marit Myran stå parat til å ta imot og telle opp pengene når bøssebærerne kommer.
Aksjonskomiteen, her ved Ola Vollan, Ingvill Dalseg, Marta Ottvad og Frøydis Aalberg Jacobsen, samt Terje Finden som ikke var til stede da bildet ble tatt. Det er Sparebank 1 som er lokal innsamlingsbank. Der vil Kristin Gulaker Gjønnes og Anne Marit Myran stå parat til å ta imot og telle opp pengene når bøssebærerne kommer.Bilde 1 av 2
23 år gamle Assumpta Mukayiranga ville jobbe som frisør, og hadde en drøm om å starte noe eget. Hun fikk mulighet til å bli med i en av CAREs spare- og lånegrupper i Ruhango-distriktet sør i Rwanda.
23 år gamle Assumpta Mukayiranga ville jobbe som frisør, og hadde en drøm om å starte noe eget. Hun fikk mulighet til å bli med i en av CAREs spare- og lånegrupper i Ruhango-distriktet sør i Rwanda.Bilde 2 av 2

I dag går årets TV-aksjon av stabelen:

TV-aksjonsdagen er her

Årets TV-aksjon går til CAREs arbeid for kvinners rettigheter. 400 000 kvinner skal få mulighet til å tjene sine egne penger, bestemme over egen kropp og få sin stemme hørt. Fra klokka 16 og utover kommer det en bøssebærer på din dør.

– Om alle som har meldt seg på møter opp, har vi nok bøssebærere, forteller Marta Ottvad, som har de lokale koordinasjonsansvaret for innsamlingsaksjonen.

I fjor var det Kirkens Bymisjon som mottok de innsamlede midlene fra TV-aksjonen. Årets TV-aksjon går til CAREs arbeid for å skape et bedre liv for kvinner i noen av verdens mest sårbare områder.

– Da blir det positive ringvirkningen store, sier lokal aksjonsleder, varaordfører Ingvill Dalseg (H).

Hun utdyper at det handler om å bekjempe fattigdom og gi kvinnene muligheter til å ta utdanning.

– De skal bli hørt og få hjelp til å bestemme over egen kropp. Hver dag dør det 830 kvinner over hele verden på grunn av komplikasjoner med fødsel. 46 land har lover som ikke forbyr ektemenn å utøve vold mot kvinner. Det er utfordringer med bærekraft og likeverd.

–Hva skjer når kvinnenes livssituasjon blir bedre?

–Da blir ringvirkningene store. Mottoet for aksjonen er «Det er hennes tur», og meningen er å styrke kvinnenes rolle, gi de kunnskap, mulighet og ressurser til å styrke seg selv, slik at de kan ta en plass i samfunnet selv. Care jobber ikke politisk, sier Dalseg til Radio E6.

–Kan vi være sikre på at pengene når frem til de som trenger det?

–TV-aksjonen har vært arrangert i Norge siden 1974 og det gjøres et seriøst arbeid hvert år for å plukke ut organisasjonen som skal samarbeide med NRK. Strenge kriterier legges til grunn. Care sier selv at 93 prosent av innsamlede midler går direkte til kvinnene, og noe må også gå til administrasjon.

Under fjorårets TV-aksjon ga oppdalingene rund 320 000 kroner. Dalseg er ikke så opptatt av mål og konkurranse med andre om hvor stort beløpet blir i dag.

–Alle gir det de føler de har råd til. Så håper jeg noen barn og unge har lyst til å bidra med tombola eller selge vafler. Dette er en dugnad der hele landet tar tak.

TV-aksjonsmidlene går til CAREs arbeid i ni land: Niger, Mali, Den demokratiske republikken Kongo, Burundi, Rwanda, Myanmar, Afghanistan, Jordan og Palestina.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments