Setter av 160 millioner til pelsdyrerstatning:

120 millioner i pelsdyrerstatning

Staten setter av 160 millioner til pelsdyroppdrettere som avvikler pelsdyrfarmen neste år. Pelsdyralslaget mener summen viser at bøndene fraranes alt.

Statsbudsjettet avslører hvor lite regjeringen forventer å betale, mener Norges pelsdyralslag.

– Dette er enda en tung dag for de 200 familiene som på tredje året sitter i total uvisshet om fremtiden sin. Når har alt fra statens egne fylkesmenn til eksperter og regjeringspolitikere advart på det kraftigste om at erstatningsordningen vil være urettferdig og ruinerende. Likevel kverner Landbruks- og matdepartementet på, sier styreleder i Norges Pelsdyralslag, Bertran Trane Skadsem i en pressemelding.

I statsbudsjettet for 2020 foreslår regjeringen å sette av 160 millioner kroner til kompensasjon og 20 millioner kroner til omstilling etter forbudet mot næringen.

– Det er veldig avslørende for hvor lite departementet selv forventer å betale. Det viser at de forstår hvordan dette slår ut, og hvordan pelsdyrbøndene skal fraranes alt. Posten til omstilling er dessuten sjokkerende lav, når vi vet at det kan koste 10-15 millioner å omstille én gård, sier Skadsem.

Departementets forslag til kompensasjonsordning har vært ute til høring og da fristen gikk ut sist uke var det kommet inn 156 innspill fra oppdrettere, fylkesmenn, kommuner og andre berørte fra hele landet. Kritikken mot ordningen er massiv.

Næringen og fylkesmenn kritiserer både prinsippet om å bruke bokført verdi som utgangspunkt,  forslaget til erstatning per tispe og forslaget til pensjonsordning.

– Erstatningsordningen er helt håpløs. Det vises i alle kritikken den har fått, og i det absolutte fraværet av støtte, sier Skadsem.

Norges Pelsdyralslag har dokumentert hvordan erstatningen vil slå ut for ti konkrete familier, som er representative for en stor andel av pelsdyrbøndene. Flere medier har de siste ukene skrevet om hvordan mange blir syke av uvissheten og usikkerheten som skapes, og av tanken på at generasjoner med svette og tårer kan bli fraranet dem over natten.

– Det har vært nok politisk spill og manøvrering nå. Dette burde være så enkelt. Norge har valgt å innføre et helt unikt næringsforbud, og nå burde absolutt alle være enige om at det må gjøres opp for det på en ordentlig og ryddig måte. Alt annet enn å endre hele erstatningsordningen vil etterlate en helt enorm skamplett, sier Skadsem.

0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer